Külföld

Az EBESZ is vizsgálja az ukrajnai gyerekek kényszeráttelepítését

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) vizsgálatot indít az ukrajnai gyerekek kényszeráttelepítésével kapcsolatban a megszállt ukrajnai térségekből Oroszországba – közölte csütörtökön este az osztrák külügyminisztérium.

Az EBESZ is vizsgálja az ukrajnai gyerekek kényszeráttelepítését
Roman Vinogradov orosz lelkész családja teaszünetet tart a szibériai Novoszibirszk külvárosában lévő otthonában: a lelkésznek és feleségének, Jekatyerinának hatalmas családja van, tizenhat gyermekről gondoskodnak, köztük a négy saját és tizenkét nevelt gyermek van – utóbbiak közül öt gyermek nemrég érkezett az orosz csapatok által ellenőrzött Kelet-Ukrajnából
Fotó: AFP/Alexander Nemenov

A tájékoztatás szerint az EBESZ 45 tagállama aktiválta az úgynevezett moszkvai mechanizmust, amely független szakértői testület létrehozását irányozza elő a jogsértésekkel kapcsolatos értesülések kivizsgálására, illetve az érintett tagállamok támogatására.

„Ausztria határozottan elítéli a gyermekek törvénybe ütköző elhurcolását” – írta Twitter-oldalán az osztrák diplomáciai tárca. „Oroszország - úgy tűnik - nem ismer határokat neoimperialista hatalmi törekvéseiben: a bucsai barbár háborús bűncselekményektől az áldatlan nukleáris kardcsörtetésen, az energia és éhezés fegyverként való cinikus alkalmazásán át az ukrán társadalom legkiszolgáltatottabb tagjainak, a gyermekek elhurcolásáig” – írta Alexander Schallenberg külügyminiszter.

„Vlagyimir Putyin orosz elnök és csatlósai elfogadhatatlan, nemzetközi jogba ütköző agressziós háborút folytatnak. Megvetendő bűntetteket követnek el” – hangoztatta Schallenberg. Hozzátette: Ausztria az orosz agresszió első napjától fogva Ukrajna oldalán áll.

Kapcsolódó írásaink