Külföld

Orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem

A Wagner-csoport ellenőrzése alá vonta az összes városba vezető utat

Az orosz erők szinte teljesen „megtisztították" az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (korábbi nevén Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található – közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz ellenőrzés alá került donyecki régió megbízott vezetője a Szolovjov Live médiacsatorna keddi adásában.

Orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem
Ukrán katonák egy M777-es ágyúval tüzelnek orosz állásokra a kelet-ukrajnai Bakhmut közelében
Fotó: AFP/Aris Messinis

Pusilin szerint az orosz oldalon harcoló Wagner katonai magánvállalat harcosai „elég keményen, magabiztosan dolgoznak", és a városba vezető összes út tüzérségi ellenőrzés alá vonásával lehetetlenné tették az ukrán lőszerutánpótlás és a tartalékok bejuttatását, valamint a sebesültek elszállítását. A tisztségviselő azt mondta, hogy az AZOM területén már csak elszórtan tapasztalható ellenállás.

Andrej Marocsko, a luhanszki „népi milícia" nyugállományú alezredese a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva azt állította, hogy az ukrán ellenőrzés alatt álló, Bahmuttól tíz kilométerre nyugatra található Csasziv Jar város halottasházai kapacitáshiány miatt már képtelenek fogadni az ostromban elesett ukrán katonák holttestét, ezért más településekre irányítják át őket. Az orosz médiában rendszeresen sajtótisztként megszólaltatott Marocsko szerint az elesettek szállítása fennakadásokat okoz az ukrán lőszer- és utánpótlás-szállításban. Mint mondta, az ukrán fél erősítést küld a donyecki régióban lévő Szlovjanszkhoz és Harkiv megyékbe.

Pusilin azt is állította, hogy az ukrán fegyveres erők helyzete a szintén jórészt harapófogóba vett Avgyijivkában „kritikus vagy közel áll a kritikushoz", és a várost belátható időn belül „fel fogják szabadítani". Orosz hadijelentések szerint az ukrán hadsereg jórészt Avgyijivkából tartja tűz alatt Donyecket.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok ukrán tüzérségi támadást.

Az elcsatolt luhanszki régió legfelsőbb bírósága kedden 15 évi fegyházra ítélte Artem Bublik 48 éves volt ukrán szerződéses katonát, amiért tavaly májusban Popasznában nyilvánosan agyonlőtt egy civilt a helyi lakosok megfélemlítésének szándékával.

Kapcsolódó írásaink