Külföld

Nicolae Ciuca: Támogatni kell Moldovát abban, hogy végleg felszabaduljon a „káros orosz befolyás” alól

Bár a Szovjetunió 1991-ben megszűnt, Oroszország továbbra sem hajandó kiengedni szorításából az ideiglenesen elfoglalt területeket

A mai politikusok felelőssége, hogy támogassák Moldova európai közeledését, a „káros orosz befolyás” alóli végleges felszabadulását – hangsúlyozta a román miniszterelnök hétfőn abban az üzenetben, amelyet a Besszarábia és Románia 1918-as egyesülésének évfordulója alakalmából hétfőn tett közzé.

Nicolae Ciuca: Támogatni kell Moldovát abban, hogy végleg felszabaduljon a „káros orosz befolyás” alól
Ciuca szerint teljességgel fel kell számolni a múlt század két bűnözője, Hitler és Sztálin szégyenletes egyezményének, a Ribbentrop–Molotov-paktumnak a következményeit
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Nicolae Ciuca szerint példamutató volt a román szellemiség élni akarása tekintetében az, hogy Besszarábia – a történelmi Moldovának a Prut folyótól keletre található része – „a több mint százéves cári uralom és erőszakos oroszosítás ellenére” 1918-ban a Romániával való egyesülés útját választotta. Felidézte: az 1917-es bolsevik forradalom tette lehetővé Besszarábia önállósulását, majd a chisinaui parlament 1918. március 27-én fogadta el a Román Királysággal való egyesülésről szóló nyilatkozatot.

A terület 1940-ig volt Nagy-Románia része, amikor a Ribbentrop–Molotov-paktum nyomán Besszarábiát a Szovjetunióhoz csatolták.

„Bár a Szovjetunió 1991-ben megszűnt, Oroszország továbbra sem hajandó kiengedni szorításából az ideiglenesen elfoglalt területeket, és régi rossz szokásáról, az erőszak alkalmazásáról sem tett le, miként azt Ukrajna esete is bizonyítja” – állapította meg a román kormányfő.

Ciuca szerint teljességgel fel kell számolni a múlt század két bűnözője, Hitler és Sztálin szégyenletes egyezményének, a Ribbentrop–Molotov-paktumnak a következményeit.

Úgy értékelte: ma azt a mai politikusi közösséget kell segíteni, amelyik Chisinaut visszafordította a demokrácia, az európai közeledés és román identitás útjára, amely – Besszarábia és Románia egyesülésének évfordulója előtt néhány nappal – „a történelmi igazságot helyreállítva” a román nyelvet tette meg a Moldovai Köztársaság hivatalos nyelvévé.

Bár nem munkaszüneti nap, Romániában 2017 óta nemzeti ünnep március 27., Románia és Besszarábia (a mai Moldovai Köztársasággal nagymértékben azonos terület) 1918-as egyesülésének napja.

Kapcsolódó írásaink