Külföld

Az ukránok a fegyveres erőkben bíznak leginkább

Az elnök a hatodik helyen áll

Az ukránok 96 százaléka az állami és közintézmények közül a leginkább az ukrán fegyveres erőkben bízik. A válaszadók 83 százaléka bízik Ukrajna elnökében. Ezt bizonyítják a Razumkov Központ szociológiai szolgálatának felmérési eredményei – írta meg a karpatalja.info.

Az ukránok a fegyveres erőkben bíznak leginkább
Volodimir Zelenszkij
Fotó: AFP/Sergei Supinsky

Általánosságban elmondható, hogy a társadalmi intézmények közül az ukránok legnagyobb bizalmát a következők érzik: a fegyveres erők – a válaszadók 96 százaléka, az önkéntes szervezetek – 88 százalék, az önkéntes egységek – 87 százalék, az Ukrán Nemzeti Gárda – 86 százalék, az Állami Sürgősségi Szolgálat – 85 százalék, Ukrajna elnöke 83 százalék, az Állami Határszolgálat 82 százalék.

A járásokban 70 százalékot ért el a védelmi minisztérium, az ukrán Biztonsági Szolgálat, a Nemzeti rendőrség és az egyház. Kevesebbet a társadalmi szervezetek, az ukrán tömegtájékoztatás, a Nemzeti Bank, a helyi hatóságok. Ukrajna kormánya iránt 50 százalékos a bizalom.

A válaszadók többsége bizalmatlan a tisztviselőkkel (64 százalék nem bízik bennük), a politikai pártokkal (63 százalék), a bíróságokkal (59 százalék) és az ukrán parlamenttel (51 százalék) szemben.

A politikusok, tisztviselők és közéleti személyiségek közül Volodimir Zelenszkij elnökben bíznak a legjobban – 85 százalék. 2021-ben ez az arány 33 százalék volt.

Bíznak Szerhij Pritula politikusban és aktivistában (65 százalék), Mihajlo Podoljakban (59,5 százalék), az Elnöki Hivatal vezetőjének tanácsadójában, Vitalij Klicskóban, Kijev polgármesterében (58 százalék), Olekszij Danyilovban (55 százalék), a miniszterelnökben (52 százalék) és Olekszij Reznyikov védelmi miniszterben (51 százalék).

A bizalmatlanságnál gyakrabban fejeztek ki bizalmat az Elnöki Hivatal vezetője, Andrij Jermak (41 százalék, bizalmatlan 36 százalék), a Parlament elnöke, Ruszlan Sztefancsuk (35 százalék, illetve 27 százalék), valamint Szerhij Szternenk aktivista (29 százalék és 18 százalék), a belügyminisztérium új vezetője és Ihor Klimenko (27 százalék, illetve 17 százalék) iránt.

A válaszadók többsége nem bízik Jurij Bojkóban (82 százalék), Julija Timosenkóban (76 százalék), Petro Porosenkóban (65 százalék), Olekszij Aresztovicsban (59 százalék). A Nép Szolgája frakció vezetőjével, David Arahamijaval szembeni bizalmatlanság nagyobb, mint a bizalom (39 százalék, illetve 27 százalék).

Kapcsolódó írásaink