Külföld

Nem kell udvariaskodni a szemtelen jenkikkel

Medvegyev a drónincidensről

Az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője, Dmitrij Medvegyev az amerikai drónnal kialakult helyzetre utalva azt mondta, hogy az amerikaiak „ámokfutásba kezdtek”, és nincs szükség arra, hogy „udvariasak legyünk velük” – írja az Oroszhírek.hu.

Nem kell udvariaskodni a szemtelen jenkikkel
Dmitrij Medvegyev
Fotó: AFP

Ugyanakkor megjegyezte, hogy továbbra is szükség van a két ország katonai részlegei közötti kommunikációs kapcsolatokra.

„Különösen az olyan amerikai szemétládák, mint Graham szenátor kijelentései fényében, amelyek orosz repülőgépek lelövésére szólítanak fel. Egyébként az ilyenekkel is történnek néha légi balesetek” – jegyezte meg Telegram-csatornáján.

A Biztonsági Tanács helyettes vezetője emlékeztette az amerikai politikust arra, hogy a légi balesetek néha olyan emberekkel is megtörténnek, mint maga Graham.

A drónos incidens körüli jogi helyzetet kommentálva Medvegyev rámutatott, hogy nincs nemzetközi egyezmény a témában, a hazai szabályozás pedig még csak formálódik, a Nyitott Égbolt Egyezményt pedig az Egyesült Államok felmondta. Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a légi közlekedési törvénykönyvben létezik a korlátozott terület és a tiltott terület fogalma. Ezeket a kormány határozza meg, és a drónoknak is meg kell felelniük ezeknek a szabályoknak, különösen harci körülmények között.

A Twitteren is kifejtette véleményét, ahol azt írta, hogy a jenkik elszemtelenedtek, és helytelen udvariaskodni velük, főleg hadművelet idején.

Kapcsolódó írásaink