Külföld

Az európai energiaellátás kulcsa török kézben van

A Török Államok Szervezete tagállamain keresztül érkezik Azerbajdzsánból Európába a létfontosságú földgáz és kőolaj. A türk csoport minapi rendkívüli csúcstalálkozóján Orbán Viktor magyar miniszterelnök arra kérte Recep Tayyip Erdogan török államfőt, hogy országa továbbra is legyen megbízható partner a magyar energiabiztonság szempontjából kulcsfontosságú keleti gázszállítások tranzitjában. Ez különösen azt követően vált rendkívül fontossá, hogy felrobbantották az Északi Áramlat gázvezetéket.

Az európai energiaellátás kulcsa török kézben van
Recep Tayyip Erdogan török elnök a TANAP, az Európába irányuló gázvezeték megnyitóján 2019-ben Edirnében, a Bulgáriával közös határ mellett
Fotó: Gökhan Balcı / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

A Türk Államok Szervezete (Türk Tanács) tagállamainak ankarai rendkívüli ülésén nem lehetett megkerülni Európa energia ellátásának kérdést. A testület Azerbajdzsán kérésére hivatalosan azért ült össze, hogy a földrengés sújtotta Törökország további megsegítéséről tanácskozzon. Viszont előre látható volt, hogy a résztvevő tagállamok – Azerbajdzsán, Kazahsztán, Kirgizisztán, Törökország, Üzbegisztán mint rendes tagok és Magyarország, Türkmenisztán és az Észak-Ciprusi Török Köztársaság mint megfigyelő státusszal rendelkező országok állam- és kormányfőinek találkozóján a közbeszéd témája volt az a kulcsszerep, amelyet a török nyelvű államok töltenek be Európa energiaellátásában.

Többek között az energiabiztonsági kérdések álltak Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török államfő ankarai tárgyalásainak középpontjában is. Orbán Viktor arra kérte a török elnököt, hogy országa továbbra is legyen megbízható partner a magyar energiabiztonság szempontjából kulcsfontosságú keleti gázszállítások tranzitjában.

A jelenlegi helyzetben, amikor a feltételezések szerint az Egyesült Államok felrobbantotta az Északi Áramlat – Oroszországot a Balti-tenger felszíne alatt Németországgal összekötő – gázvezeték négy szála közül hármat, a Déli Gázfolyosónak a szó szoros értelmében létfontosságú szerep jutott Európa és így Magyarország energia ellátásában.

Jelentőségét mi sem jellemzi jobban, minthogy egyik mellékágát, az oroszországi Volgográd megyében, néhány hónappal az Északi Áramlat ellen elkövetett merénylet után, fel akarták robbantani – állították orosz források. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közleménye szerint a szervezet megakadályozta a szabotázsakciót, amelyet állítása szerint az ukrán különleges szolgálatok akartak végrehajtani.

A Déli Gázfolyosó kifejezés egy csőhálózatot takar, amelynek gerincét a Transz-anatóliai Földgáz Projekt (TANAP) adja. A dolog lényege, hogy az Azerbajdzsánból, a Sah Deniz mezőről kiinduló vezetéken keresztül szállítják el a kitermelt földgázt. Azerbajdzsán a déli gázfolyosón 25 éven át évi 10 milliárd köbmétert szállít Európának, ezen felül évi nyolcmilliárd köbmétert Törökországnak. Az összesen 3500 kilométer hosszú szállítási útvonal a Török Államok Szervezete valamelyik tagállamának területén halad keresztül, hogy aztán Törökország nyugati határánál Bulgária és Görögország felé lépjen be az Európai Unióba. Mindez viszont, különösen az Északi Áramlat felrobbantása után azt is jelenti, hogy a török szervezet Délkelet-Európa energiaellátásának ütőerén tartja a kezét.

Mindehhez még tegyük hozzá, hogy már 16 éve működik a Baku–Tbiliszi–Ceyhan 1768 kilométer hosszú kőolajvezeték, amely Azerbajdzsánból szállítja a fekete aranyat ugyancsak Törökországba, ahonnan tankhajókkal viszik tovább.

Ínséges időket élünk, már ami az energiát illeti. Ilyen körülmények között nem csoda, ha a Türk Államok Szervezete egyre magabiztosan lép ki a nemzetköz politika porondjára, kihasználva kulcsfontosságú szerepét az európai energiaellátásban. Bárhogyan is nézzük, az energia területén ma már a szervezet tényezőnek számít. Gondoljunk csak arra, hogy a minap egy elszámolási vita miatt Oroszország leállította a Moldovába irányuló gázszállításokat. Csak egyetlen megoldás maradt Kisinyov számára: a Déli Gázfolyosón keresztül beszerezni a nélkülözhetetlen energiahordozót.

Kapcsolódó írásaink