Külföld

Dollármilliós kárpótlást tervez San Francisco

A város az afroamerikai lakosságát kárpótolná a rabszolgaság miatt

San Francisco városi közgyűlése támogatja a rabszolgaság intézménye miatti jóvátételt a város afroamerikai lakossága számára – derült ki a kaliforniai nagyváros testületének meghallgatásán még kedden.

Dollármilliós kárpótlást tervez San Francisco
San Francisco városi közgyűlése támogatja a rabszolgaság intézménye miatti jóvátételt
Fotó: Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP/Tayfun Coskun

Az önkormányzat testülete (San Francisco Board of Supervisors) az általa kinevezett jóvátételi bizottság javaslatait tárgyalta meg, amely összességében minden afroamerikai felnőttnek ötmillió dollár értékű kártérítést irányoz elő a 19. század közepén az Egyesült Államok teljes területén hivatalosan megszüntetett rabszolgaság intézménye miatt.

A bizottság által javasolt intézkedések között szerepel adósságelengedés, adómentesség, valamint garantált éves 97 ezer dollár jövedelem, jelképes, egydolláros áron.

A beszámolók szerint a meghallgatáson kialakult vitában a városi képviselők úgy érveltek a tervvel szemben ellenérzéseket hangoztató, politikailag liberálisnak mondott San Franciscó-i polgárok előtt, hogy a rabszolgaság öröksége és a fajgyűlölet ma is az egészségügy, az oktatás és a gazdasági jólét alsó lépcsőfokán tartja az afroamerikaiakat, akik számarányuknál jóval nagyobb mértékben kerülnek börtönbe, és válnak hajléktalanná.

Kaliforniában a rabszolgaság miatti jóvátétel kérdése állami szinten is napirenden van, Gavin Newsom demokrata kormányzó is többször hangoztatott erre irányuló elképzeléseket, és 2020-ban az első kormányzó volt az országban, aki jóvátételi munkacsoportot állított fel.

A jóvátételi tervek ellenzői ugyanakkor arra mutatnak rá, hogy egy olyan államról és városról van szó, ahol soha nem volt érvényben a rabszolgaság intézménye, és hozzáteszik, hogy a tervezet alapján olyan embereknek kellene fizetniük a rabszolgaságért, akiknek a családjuk soha nem volt rabszolgatartó, olyan emberek számára, akik soha nem voltak rabszolgák.

Kapcsolódó írásaink