Külföld

A svájciak szűk többsége támogatja a közeledést a NATO-hoz

Tavalyhoz képest tíz százalékponttal nőtt a közeledést támogatók száma

A svájciak szűk többsége, vagyis 55 százaléka támogatja az ország közeledését a NATO-hoz – derült ki egy évente elvégzett felmérés csütörtökön közzétett adataiból.

A svájciak szűk többsége támogatja a közeledést a NATO-hoz
Svájc ugyan nem tagja a NATO-nak, de partnerségi tanácsokban együttműködik az észak-atlanti szervezettel
Fotó: Wikipedia

A közvéleménykutatást a Svájci Katonai Akadémia és a zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola (ETH) biztonsági tanulmányok központja végezte.

A svájci védelmi minisztérium közölte: egy évvel Oroszország Ukrajna elleni háborújának megindítsa után ez az első alkalom, hogy többséget kapott ez a vélemény a svájci társadalomban. Tavalyhoz képest tíz százalékponttal nőtt a közeledést támogatók száma.

A tárca szerint a svájciak már „jóval kritikusabban szemlélik a svájci semlegességet, és készek a szorosabb együttműködésre” a NATO-val.

A most megkérdezettek csupán harmada támogatja Svájc csatlakozását a NATO-hoz. Mindazonáltal 53 százalék úgy tartja, a svájci semlegesség nem állja útját az együttműködésnek a NATO-val katonai kérdésekben.

Svájc ugyan nem tagja a NATO-nak, de partnerségi tanácsokban együttműködik az észak-atlanti szervezettel.

A svájci semlegességet a válaszadók elsöprő, 91 százalékos többsége támogatja. Ugyanakkor a tavalyi évhez képest ez az érték is csökkent. A svájciak többsége, 57 százaléka továbbra is „a differenciált semlegesség” politikájának pártján áll, vagyis támogatják a politikai állásfoglalást, miközben az ország megőrzi katonai semlegességét.

Kijev és nyugati partnerei az utóbbi hetekben erősen bírálták ezt a semlegességet, ugyanis a berni vezetés csatlakozott ugyan az Oroszország elleni szankciókhoz, de gyakorlatilag kizárta a svájci gyártmányú fegyverzet továbbadását Ukrajnának.

Kapcsolódó írásaink