Külföld

Peszkov: Nyugaton maradtak még csírái a józan észnek

Kevés olyan szolgálat van, amely képes lehetett az Északi Áramlat elleni merényletre

A Kreml nem hiszi el, hogy ukránbarát magánszemélyek állhattak az Északi Áramlat gázvezetékek elleni robbantások mögött, mert ilyenre csak kevés különleges szolgálat képes – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak nyilatkozva.

Peszkov: Nyugaton maradtak még csírái a józan észnek
Peszkov gyors és átlátható nyomozást követelve hangsúlyozta, hogy a bűncselekmény kitervelőit és elkövetőit azonosítani kell
Fotó: AFP/Anadolu/Sefa Karacan

Peszkov az Austin Powers kémparódiára utalva reagált az amerikai és a német sajtóban megjelent értesülésekre, amelyek szerint egy titokzatos ukránbarát oligarcha állhatott a csővezetékek elleni merényletek mögött.

„Ami pedig az állítólagos ukránbarát Dr. Genyát illeti, aki mindezt megszervezte: ez nehezen hihető, ez egy nagyon bonyolult feladat volt, amelyet csak egy jól kiképzett különleges állami szolgálat tudott volna végrehajtani, amilyenből a világon nem sok van” – mondta.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a különböző országokban „szinkronban jelentek meg” a médiajelentések arról, hogy ki állhatott a támadás mögött.

„Láthatjuk, hogy az angolszászok, akikről kezdettől fogva beszélünk, nagy hűhót keltenek. Nyilvánvalóan sok minden kínos nekik a németekkel szemben ezzel a terrortámadással kapcsoltban” – mondta.

Gyors és átlátható nyomozást követelve hangsúlyozta, hogy a bűncselekmény kitervelőit és elkövetőit azonosítani kell, „mert ez túl veszélyes precedens a kritikus nemzetközi energetikai infrastruktúra elleni terrortámadások elkövetése tekintetében”.

Mint mondta, nem szabad hagyni, hogy másodlagos verziókra és hipotézisre tereljék a figyelmet.

Emlékeztetett rá, hogy a köztudatba közvetlenül a robbantások után azt az „abszurd híresztelést” vetették be, hogy a merénylet mögött a gázvezetékprojekt főrészvényese, Oroszország állhatott. A narratíva feladását Peszkov annak jeleként értelmezte, hogy Nyugaton „maradtak még csírái a józan észnek”.

Kapcsolódó írásaink