Külföld

Európa Tanács: A férfiaknak a jelenleginél nagyobb szerepet kell játszaniuk a nemek közötti egyenlőség előmozdításában

„A nemek közötti egyenlőség mindenkinek előnyös, a férfiaknak és a nőknek egyaránt”

A nők és lányok jogainak elismerése érdekében a férfiak és a fiúk a jelenleginél nagyobb szerepet játszhatnak és kell is játszaniuk a nemek közötti egyenlőség előmozdításában – jelentették ki közös nyilatkozatukban a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács vezetői a nemzetközi nőnap alkalmából szerdán.

Európa Tanács: A férfiaknak a jelenleginél nagyobb szerepet kell játszaniuk a nemek közötti egyenlőség előmozdításában
Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára közös nyilatkozatot adott ki az izlandi külügyminiszter és az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnökével
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Anadolu Agency/Mustafa Ciftci

Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára, Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir izlandi külügyminiszter, az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnöke, valamint Tiny Kox, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) elnöke közös nyilatkozatukban kijelentették: megerősítik elkötelezettségüket a nemek közötti egyenlőség biztosítása és a nők jogainak védelme mellett.

Kiemelték: a férfiaknak és a fiúknak szembe kell nézniük a szexizmussal, és fel kell szólalniuk, ha azt látják, hogy nőket zaklatnak, vagy méltánytalanul bánnak velük.

„A nemek közötti egyenlőség mindenkinek előnyös, a férfiaknak és a nőknek egyaránt. Senkit sem szabad nemi szerephez kötni. A nemi sztereotípiák fenntartják a megfelelőnek vélt viselkedésről alkotott, káros elképzeléseket, és akadályt képeznek a nemek közötti, valódi egyenlőség előtt” – fogalmaztak.

A vezetők arra figyelmeztettek továbbá, hogy a nemek közötti egyenlőtlenség erőszakhoz is vezethet. Az Európa Tanács isztambuli egyezménye a szervezet elsődleges eszköze a nemi alapú erőszak leküzdésére és a nemek közötti egyenlőség előmozdítására – emlékeztettek.

Az emberi jogok egyetemesek, és a megkülönböztetés minden formája – beleértve a szexizmust és a rasszizmust is – elleni küzdelem kulcsfontosságú az egyenlőség és igazságosság eléréséhez. A vezető pozíciójú férfiaknak, úgy a politikában, az üzleti életben, a médiában, a sportban, mint a kulturális intézményekben, példát kell mutatniuk az egyenlőség megteremtése érdekében – tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink