Külföld

Egyre több az alultáplált várandós anya tizenkét afrikai, illetve közel-keleti országban

Az elmúlt két évben 25 százalékkal nőtt az akut alultápláltság a várandós nők és a szoptató anyák körében 12 olyan országban, amelyet rendkívüli módon sújtottak az ukrajnai háború miatt megemelkedett élelmiszerárak – áll az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) kedden, a nemzetközi nőnap előtt közzétett jelentésében.

Egyre több az alultáplált várandós anya tizenkét afrikai, illetve közel-keleti országban
Az UNICEF jelentése szerint a szegény háztartásokban élő nők kétszer nagyobb valószínűséggel alultápláltak, mint a leggazdagabb háztartásokban élők
Fotó: Kemal Ceylan / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az élelmiszerválság által leginkább sújtott 10 afrikai és két közel-keleti országban végzett felmérés szerint a terhesség és a szülés során az anyák elégtelen táplálkozása az immunrendszer legyengüléséhez és ennek szövődményeihez vezethet.


Korábbi tanulmányok rámutattak, hogy a fekete-afrikai országok némelyikében a különféle szövődmények miatt nagy a csecsemőhalandóság aránya.

Világszerte 51 millió két éven aluli gyermek a korához képest túl alacsony. Az alultápláltság következtében ily módon testileg alulfejlett gyerekeknek a fele a terhesség alatt vagy élete első hat hónapjában maradt vissza a fejlődésben – olvasható a jelentésben.

„A nemzetközi közösség haladéktalan közbenjárásának elmulasztása nemzedékek sorára kiható következményekkel is járhat” – jelentette ki Catherine Russell, az UNICEF főigazgatója.

A jelentés szerint az alultápláltságban szenvedő anyák száma az elmúlt két évben 5,5 millióról 6,9 millióra nőtt az érintett tucatnyi országban: Burkina Fasóban, Csádban, Etiópiában, Kenyában, Maliban, Nigériában, Nigerben, Szomáliában, Dél-Szudánban, Szudánban, Jemenben és Afganisztánban.

A nyomelem-, illetve mikrotápanyag-hiány mérséklése érdekében az UNICEF az élelemsegélyek, ezen belül is a nagy mennyiségben fogyasztott alapvető élelmiszerek, a liszt, az étolaj és a só mennyiségének a növelését szorgalmazza. A szervezet ajánlásai között szerepel továbbá a várandós és szoptató anyák hozzáférésének biztosítása a táplálkozásjavítási szolgáltatásokhoz és az étrendkiegészítőkhöz.

Fekete-Afrika egyes országaiban nagy a tinédzserkori terhességek aránya, viszont a magas költségek miatt alacsony a terhesgondozó intézmények látogatottsága.

A kenyai fővárosban, Nairobiban élő 28 éves Faith Kanini azt mondta az AP hírügynökségnek: nem engedheti meg magának, hogy részt vegyen a terhesgondozáson, noha ezt ajánlották neki.

„Készpénzzel kellett fizetnem azon a néhány klinikán, ahol megfordultam. Nekem ez drága, és nem tudom fizetni az egészségbiztosítás havi díját sem, mert munkanélküli vagyok, a barátokra és a családomra támaszkodom” – mondta egy telefonos interjúban az első gyermekét váró kismama.

Az UNICEF jelentése szerint a szegény háztartásokban élő nők kétszer nagyobb valószínűséggel alultápláltak, mint a leggazdagabb háztartásokban élők. A jelentés szerint körükben kétszer akkora a soványak aránya, mint a leggazdagabb háztartásokban élők között.

Dél-Ázsia és Fekete-Afrika „a serdülő lányok és nők táplálkozási válságának epicentruma” – olvasható a jelentésben, valamint az is, hogy „az érintett területeken él a világ összes alultáplált nőjének és serdülő lányának a kétharmada, valamint a vérszegénységben szenvedő serdülő lányok és nők háromötöde”.

Kapcsolódó írásaink