Külföld

„Egy nagy robbanást hallottunk, aztán tíz rémálomszerű másodperc következett, mindenhol tűz volt, meg is égtünk”

Megszólaltak a brutális vonatbaleset túlélői

Legkevesebb 32 ember meghalt, és több tucatnyian megsérültek, miután két vonat frontálisan összeütközött Görögországban. Egy teher- és egy személyvonat nem sokkal éjfél előtt csapódott egymásnak. Mintegy 350-en utaztak az éjszakai járaton. A tűzoltóság közölte: még tartanak a mentési munkálatok, a halottak száma várhatóan emelkedni fog – írta meg a hirado.hu.

„Egy nagy robbanást hallottunk, aztán tíz rémálomszerű másodperc következett, mindenhol tűz volt, meg is égtünk”
Február 28-án éjjel súlyos vonatbaleset történt Görögországban
Fotó: AFP/ANADOLU AGENCY/STRINGER

Csak a tűzoltóautók pirosan villanó fénye és a hatóságok reflektorai világították meg a baleset helyszínét szerdára virradó éjszaka, a kocsikból szálló füstoszlop azonban beárnyékolta a mentési munkálatot – írta meg a hirado.hu. A kisiklott személyvonat kocsijai távol a sínektől, a földön hevertek, a frontálisan összeütköző mozdonyok szinte a felismerhetetlenségig összeroncsolódtak.

Nem sokkal éjfél előtt történt a baleset: rengetegen, több mint 350-en utaztak az Athénból Thesszalonikibe tartó éjszakai járaton, amikor a személyvonat szemtől szembe találta magát egy teherszállító vonattal. Görögországban hosszú hétvége és farsangi karneválok voltak, ezért sokan csak most tértek haza a fővárosból Hellász második legnépesebb városába.

A túlélők azt mondták: a személykocsik megpördültek a tengelyük körül, és szinte azonnal kigyulladtak.

„Egy nagy robbanást hallottunk, aztán tíz rémálomszerű másodperc következett, amikor a kocsink kisiklott és megfordult, majd végül az oldalán megállt. Rögtön kitört a pánik, vezetékek voltak mindenütt, és tűz ütött ki, mindenhol tűz volt, meg is égtünk” – mondta egy 28 éves férfi.

„Tűz ütött ki pont mellettünk, de egy férfi meglátott egy rést, és sikerült kimásznunk” – mondta egy másik utas.

Több mint 80-an megsebesültek, őket kórházakba szállították. Összesen mintegy 250 embert sikerült biztonságba helyezni, a túlélőket buszok vitték Thesszalonikibe.

A hatóságok közölték: még tartanak a mentési munkálatok, a halottak száma várhatóan emelkedni fog. 150 tűzoltó és 40 mentőegység vesz részt a mentésben – olvasható a portálon.

Még tartanak a mentési munkálatok, a halottak száma várhatóan emelkedni fog
Még tartanak a mentési munkálatok, a halottak száma várhatóan emelkedni fog
Fotó: AFP/Eurokinissi/Zekas Leonidas

Kapcsolódó írásaink