Külföld

Autókat törnek fel és kábítószereznek a Vajdaságban gyülekező migránsok

Az erdőben bujkáló illegális bevándorlók a helyiek szerint egyre több veszélyt jelentenek

Marokkói, szír és tunéziai migránsok lepték el a szerb–horvát határ közelében fekvő Sidet. A közmédiának nyilatkozó lakosok félnek, panaszkodnak. Azt mondják, megnövekedett a lopások és betörések száma. Szabadkára folyamatosan újabb csoportok érkeznek, és bujkálnak a környék erdeiben – írta meg a hirado.hu.

Autókat törnek fel és kábítószereznek a Vajdaságban gyülekező migránsok
Képünk illusztráció
Fotó: MTI

A fiatal mingránsok a szerb–horvát határ közvetlen közelében fekvő Siden szinte mindennap csoportokba verődnek a városi befogadóközpont környékén. A legtöbben Marokkóból érkeztek, de szírek, algériaiak és tunéziaiak is vannak közöttük – írta meg a hirado.hu az M1 Híradója alapján.

A migránsok Sid központját sem kerülik el. Az utcán álldogálnak, bemennek a boltokba. A lakosok nem győznek panaszkodni. Azt mondják, megnövekedett a lopások és betörések száma a városban.

„Feltörték az autómat. Szerencsére nem volt semmi értékes a kocsiban, amit ellophattak volna, de még így is nagy kárt okoztak. Esténként kábítószert fogyasztanak, azután pedig kijönnek a befogadóközpontokból és cirkuszolnak. Túl sokan vannak, és csak a gond van velük” – panaszkodott egy sidi fiatalember.

Egy marokkói migráns a Híradónak arról beszélt, úgy tudja, hogy a magyar határt nagyon erősen védik, ezért inkább útvonalat változtatott.

„Én a horvát határon akarok átjutni, nem maradok itt” – mondta a migráns.

A palicsi erdő néhány száz méterre található a magyar határkerítéstől. Itt egy úgynevezett illegális migránstábort számolt fel nemrég a szabadkai határrendőrség. A szerb–magyar határtérségből 91 migránst autóbuszokkal a szabadkai befogadóközpontokba szállítottak. A helyiek szerint hiába gyűjtik be folyamatosan az idegeneket, naponta érkeznek újabb csoportok.

A Híradó stábjának ottjártakor férfiak csoportja jött ki a makkhetesi erdőből, ők nem akartak kamera elé állni. De annyit elmondtak, hogy az erdőben több kisebb-nagyobb illegális tábor működik, és ezekben nemcsak marokkóiak vannak, hanem szíriaiak, illetve afgánok is.

A szabadkai buszmegállóban várakozó migránscsoport a városba készül élelemért. Egyikük, arcát nem vállalva, nyilatkozott stábnak. „Szíriai vagyok. Szíriában és Marokkóban nincs mit enni, de nincs útlevelünk sem. Szíria kész, a végét járja. Én Németországba megyek, Németország jó” – mondta.

Az erdőben bujkáló migránsok a helyiek szerint egyre több veszélyt jelentenek.

A szintén a buszmegállóban várakozó férfi azt mesélte, nemrég a szomszédasszonyára támadtak a migránsok. „Kilencen megtámadták. Az ember bejött kintről kutyákkal, és úgy zavarták el azokat a migránsokat. És kérdezem én magától, hogy ez most mi, ez ellen mit lehet tenni?” – mondta.

A migránsok továbbra is elszántan igyekeznek az Európai Unió határai felé. A folyamatos rendőrségi razziák sem tántorítják el őket attól, hogy Szerbián keresztül érjék el a kiszemelt uniós országot – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink