Külföld

Belarusz partizánok robbanthattak fel egy orosz gépet Minszknél

Az ellenzéki vezető tanácsadója azt írta, ez lehet a belarusz ellenállás legsikeresebb szabotázsakciója 2022 eleje óta

Belarusz partizánok, a kormány elleni erők vállalták, hogy ők támadtak meg drónnal egy orosz A–50-es felderítő repülőgépet vasárnap Minszk közelében.

Belarusz partizánok robbanthattak fel egy orosz gépet Minszknél
Kínai drón (képünk illusztráció)
Fotó: YU HONGCHUN / XINHUA / XINHUA VIA AFP

A Reuters felhívta a figyelmet arra, hogy a BYPOL nevű ellenzéki szervezet vezetője, Aliakszandr Azarov a Telegramon írta meg, majd a lengyelországi székhelyű ellenzéki belarusz hírszolgáltató, a Belsat is beszámolt róla, hogy belarusz partizánok dróntámadást hajtottak végre egy, az országban állomásozó orosz katonai repülőgép ellen. A hadművelet résztvevői fehéroroszok voltak – idézte Aliakszandr Azarov, a BYPOL fehérorosz kormányellenes szervezet vezetője a szervezet Telegram üzenetküldő alkalmazásán és a lengyelországi Belsat hírcsatornán. A Minszk melletti Macsuliscsi légi támaszponton állomásozó Berijev A–50-es repülőgép elülső és középső része, valamint a radarantennája sérült még két robbanás következtében – jelentette a BYPOL.

Szvetlana Tyihanovszkaja volt belarusz elnökjelölt, ellenzéki vezető tanácsadója, Franak Viacorka a Twitteren azt írta, ez lehet a belarusz ellenzék legsikeresebb szabotázsakciója 2022 eleje óta.

Objektum doboz

Belarusz nem vesz részt az ukrajnai háborúban, de stratégiai partnere Oroszországnak. Ebbéli minőségében hozzájárult ahhoz, hogy az oroszok állomásozzanak a területén, és közös hadgyakorlatokat is tartanak. A Reuters szerint Oroszország egy évvel ezelőtti ukrajnai inváziójának kezdete óta számos szabotázsakció történt Belaruszban és az Ukrajnával határos orosz régiókban, eddig főként a vasútvonalakat érte kár. A BYPOL ellenzéki politikusokat támogató, volt rendfenntartó tiszteket tömörítő csoport. A szervezetet Belaruszban terrorszervezetnek bélyegezték. Egyelőre Oroszország, Belarusz és független források sem erősítették meg hivatalosan a támadást.

Kapcsolódó írásaink