Külföld

Tovább nyomultak előre az oroszok

Az orosz erők elfoglalták a Bahmut közelében lévő Jahidne települést, az ukrán hadsereg pedig felrobbantott egy gátat magában az ostromlott városban – közölte az MTI. Időközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról beszélt, a Krím-félsziget visszatérésére törekednek.

Tovább nyomultak előre az oroszok
Volodimir Zelenszkij ukrán államfő
Fotó: AFP/Szergej Supinskij

A Bahmuttól egy kilométerre északra fekvő Jahidne község bevételét Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója jelentette be. Igor Kimakovszkij, az Ukrajnától elcsatolt donyecki régió vezetőjének tanácsadója a RIA Novosztyi hírügynökséggel szombat éjjel azt közölte, hogy az ukrán hadsereg felrobbantott egy gátat Bahmutban, amivel egyfelől az orosz előrenyomulást kívánja lelassítani, másfelől pedig, az életkörülményeket lehetetlenné téve a város elhagyására akarja rákényszeríteni a lakosságot.

Andrej Marocsko, a luhanszki „népi milícia” kommunikációs tisztje a RIA Novosztyinak vasárnap nyilatkozva azt állította, hogy Bahmut körül az olvadás, a felázott talaj miatt nincs többé lehetőség biztonságosan megoldani a városban maradt ukrán erők utánpótlását, mert az orosz hadsereg a szilárd burkolatú utakat tűz alatt tartja, köztük a nyugati irányból, Hromove felől bevezető útvonalat is. Gyenyisz Pusilin, a donyecki régió megbízott vezetője a TASZSZ hírügynökségnek nyilatkozva ugyanakkor azt mondta, egyelőre nincs jele annak, hogy az ukrán fél ki szándékozná vonni az erőit Bahmutból.

Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve az ukrán fegyveres erőknek az elmúlt nap folyamán elszenvedett veszteségét 435 főben határozta meg, akik közül mintegy 130-an a Liman irányában, több mint százan pedig a Donyeck környékén zajló harcokban vesztették életüket. Ez a veszteséglista magában foglalt hat Harkiv megyében megsemmisített ukrán diverzáns- és felderítő csoportot is.

Konasenkov az elpusztított ukrán haditechnikai eszközök és katonai objektumok között nevezett meg egyebek között egy Mi–8-as helikoptert, egy harckocsit, két hadianyag-raktárt, valamint egy haditechnikai szerelőbázist a donyecki régióban lévő Sztarorajszke közelében. Darja Morozova, a „Donyecki Népköztársaság” emberi jogi biztosa a TASZSZ-nak kijelentette: videófelvételekkel dokumentált üzenettel fordult nemzetközi szervezetekhez amiatt, hogy egy csütörtöki ukrán tüzérségi csapás négy mentőst ölt meg Donyeckben. A mentősök a tűzoltókkal együtt egy ágyúzás alá vett lakónegyedhez szálltak ki.

A régióra az ukrán tüzérség vasárnap reggeli hivatalos összesítés szerint 19-szer nyitott tüzet, három településre 95 lőszert kilőve. Az ágyúzás napközben is folytatódott. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című műsorában azt hangoztatta, hogy Oroszország kénytelen olyan messzire eltávolítani a határaitól a fenyegetést, amekkora az Ukrajnának biztosított nyugati fegyverek hatótávolsága. Pusilin a Telegram-csatornáján a donyecki régió összes településének „felszabadítását” ígérte, és azt írta, hogy a „különleges hadműveletet” abbahagyni a kitűzött célok elérése nélkül egyet jelentene egy újabb háború átütemezésével.

Időközben Volodimir Zelenszkij kijelentette: a Krím visszatérésével helyreáll a béke Ukrajnában. „Kilenc évvel ezelőtt kezdődött az orosz agresszió a Krím-félszigeten. Ez a mi földünk, a mi embereink élnek ott, a mi történelmünk. Visszavisszük az ukrán zászlót Ukrajna minden szegletébe” – hangoztatta az államfő.

Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője egy sajtónyilatkozatában kijelentette, hogy az ukrán hadsereg tavaszra készen áll majd az ellentámadás megindítására, és az egyik stratégiai célja az lesz, hogy „éket verjenek a déli orosz frontba, a Krím és az orosz szárazföld között”. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ellenoffenzíva konkrét időpontja számos tényezőtől függ, köztük a nyugati fegyverellátásától. Nem zárta ki, hogy Ukrajna csapást mér az Oroszországi Föderáció területén található fegyverraktárakra, főként a belgorodi régióban. „Onnan indulnak az Ukrajna elleni támadások. Ezek fenyegetést jelentenek több ukrajnai területre, köztük Harkivra nézve” – tette hozzá.

„Az ellenoffenzíva célja Ukrajna összes megszállt területének felszabadítása, beleértve a Krím félszigetet is. Csak akkor állunk meg, ha az 1991-es határokon belül visszaállítottuk Ukrajna egységét” – hangsúlyozta Szkibickij. Az ukrán vezérkar vasárnap arról számolt be, hogy értesülései szerint az orosz megszállók a Krím védelmének további erősítésére készülnek. Oroszország cseljabinszki régiójából 150 orosz hadköteles érkezett mérnöki munkák elvégzésére – írta a vezérkar.

Mikola Olescsuk altábornagy, az ukrán légierő parancsnoka egy interjúban – amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett – elmondta, hogy tavaly szeptember óta az ukrán védelmi erők több mint 650 orosz robotrepülőgépet és 610 iráni gyártású drónt semmisítettek meg. Kifejtette, hogy az ukrán légierő NASAMS, IRIS–T, Crotale légvédelmi rakétarendszereket, Gepard légvédelmi önjáró fegyvereket kapott nyugati partnerektől, és most Patriot és SAMP/T–MAMBA típusú fegyverek érkezésére vár. Megjegyezte azonban, ez a segítség még nem elegendő. „Technológiailag fejlettebb fegyverekre van szükségünk, amelyek segítenek gyorsan helyreállítani a nyugalmat a légtérben, és megszabadítani a légideszant terroristák jelenlététől. Szövetségeseink pontosan tudják, mire van szüksége Ukrajnának, különösen a légierőnek. Ezek korszerű többcélú repülőgépek, valamint közepes és nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszerek” – mondta Olescsuk.

Az Ukrajinszka Pravda kormányzók beszámolóiból készített vasárnapi összefoglalójában azt írta, hogy az elmúlt napban nyolc ukrajnai régióra nyitottak tüzet az orosz erők. Donyeck megyében egy nap alatt három helyi vesztette életét és négy sérült meg az orosz támadások következtében. Az ukrán határőrszolgálat arról számolt e, hogy katonái a légi felderítés támogatásával géppuskákkal, gránát- és aknavetőkkel közelharcban megsemmisítettek egy orosz rohamcsoportot a Donyeck megyei Bahmutban. Közlésük szerint a csata során kilenc orosz katona halt meg, további öt pedig megsebesült.

Kapcsolódó írásaink