Külföld

Kommentálta a tizedik szankciós csomagot az Európai Tanács

Kilistáztak hét iráni, pilóta nélküli légi járműveket gyártó szervezetet is

Az EU jóváhagyta az Oroszország elleni tizedik szankciócsomagot, ennek kapcsán az Európai Unió Tanácsának svéd soros elnöksége szombaton – a pénteki Twitter-gyorshírén kívül – hivatalos sajtóközleményt is kiadott.

Kommentálta a tizedik szankciós csomagot az Európai Tanács
Az újabb tiltások infografikája az EU Twitter-oldalán
Fotó: Twitter/EU Council

Az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács szombat délelőtti hivatalos sajtóközleményében kifejtette, hogy az újonnan bevezetett intézkedések további kiviteli tilalmakat rendelnek el a kritikus technológiai és ipari árukra, például az elektronikára, a speciális járművekre, a gépalkatrészekre, a teherautók és a sugárhajtóművek pótalkatrészeire. Ugyancsak korlátozó végzés vonatkozik olyan építőipari árucikkekre, amelyeket az orosz hadsereg alkalmazhat.

A tanács közölte továbbá, hogy az orosz védelmi és biztonsági ágazat technológiai fejlesztéséhez hozzájáruló, korlátozás alá eső termékek listájára mostantól új, az orosz fegyverrendszerben használt technológiai termékek kerülnek fel: drónok, rakéták, helikopterek, valamint bizonyos ritkaföldfémek, elektronikus integrált áramkörök és hőkamerák.

Objektum doboz

A tanács határozata további 96 szervezettel bővíti az orosz katonai és ipari komplexumot támogató szervezetek listáját, és ezáltal szigorúbb exportkorlátozásokat vezet be velük szemben. Megtiltja továbbá az EU-ból exportált kettős felhasználású termékek és technológia Oroszországon keresztül történő tranzitját.

A listára most először kerül fel hét, pilóta nélküli légi járműveket gyártó iráni szervezet, melyek termékeit az orosz hadsereg többek között a polgári infrastruktúra célba vételére is felhasználta. Emellett, az uniós tagállamok további korlátozásokat vezettek be az Oroszország számára jelentős bevételt hozó áruk, például az aszfalt és a szintetikus gumi behozatalára.

Ami az orosz nemzetközi dezinformációs tevékenységeket illeti, a tagállamok kezdeményezték további két, a Kreml által finanszírozott médium, az RT és a Szputnyik arab nyelvű hírcsatornája műsorszolgáltatási engedélyének felfüggesztését az EU-ban.

A határozat ezentúl korlátozza az orosz állampolgárok lehetőségét arra, hogy bármilyen tisztséget betöltsenek az EU kritikus infrastruktúráit képviselő szervezeteinek vezető testületeiben. A tagállamok szerint, Oroszország befolyása ezekben a tisztségekben veszélyeztetheti a megfelelő működését, így az európai polgárok számára nyújtott alapvető szolgáltatásokat.

A vagyoni eszközök befagyasztására vonatkozó tilalmak hatékonyságának biztosítása érdekében a tanács úgy határozott, hogy részletesebb jelentéstételi kötelezettséget vezet be a szankciók által sújtott személyek és szervezetekre vonatkozóan. A testület ezen kívül három további orosz bankot és jelentős számú magánszemélyt is feltett a szankciós listára.

Az új szankciós csomag értelmében EU és Oroszország közötti, közvetlenül vagy harmadik országokon keresztül közlekedő magánrepülő-járatok üzemeltetőinek előzetesen értesítést kell adniuk az illetékes nemzeti hatóságoknak. 

A vonatkozó jogi aktusokat az EU hivatalos közlönyében teszik közzé.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom