Külföld

Ursula von der Leyen: Ukrajna a szabadságért és a demokráciáért harcol

Az Európai Unió Kijev mellett áll mindaddig, ameddig csak szükséges, jelentette ki az uniós bizottság elnöke

Ukrajna a szabadságért, a demokráciáért és az Európai Unióban elfoglalt helyéért harcol – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az ukrajnai háború kezdetének első évfordulóján pénteken.

Ursula von der Leyen: Ukrajna a szabadságért és a demokráciáért harcol
Ursula von der Leyen: Ukrajna a szabadságért és a demokráciáért harcol
Fotó: NurPhoto/NurPhoto via AFP/Nicolas Economou

Ursula von der Leyen a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében hangsúlyozta, egy éve tart Oroszország „brutális agressziója”, és egyéves a hősies ukrán ellenállás, ahogy egy éve töretlen az európai szolidaritás Ukrajna mellett.

„Az Európai Unió Ukrajna mellett áll mindaddig, ameddig csak szükséges. Éljen Ukrajna! Éljen Európa!” – jelentette ki az uniós bizottság elnöke.

Charles Michel a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében hangsúlyozta, „sötét évforduló a mai” Ukrajna, Európa és az egész világ számára. Oroszország egy éve háborúzik Ukrajna ellen, Ukrajna pedig egy éven át bátran állt ellen az orosz agressziónak – mondta.

Európa az ukránok oldalán áll, és támogatja az országot mindaddig, amíg arra szükség van, ugyanis – mint fogalmazott – „sosem fogunk elfogadni olyan világrendet, melyet brutális erő irányít”.

A Roberta Metsola a közösségi oldalán közzétett üzenetében hangsúlyozta, Ukrajna kék-sárga zászlaja, amely – szavai szerint – minden európai szívét megnyerte, az ország népének lenyűgöző bátorságát és erejét szimbolizálja. Azokét, akik legyőzik a nehézségeket.

„Büszkén mondjuk: mi vagyunk Ukrajna” – tette hozzá az uniós parlament elnöke.

Kapcsolódó írásaink