Külföld

Novák Katalin a portugál elnökkel együtt ítélte el a putyini agressziót

A köztársasági elnök megkapta a Henrik Infáns Rend Nagylánc díjat

Az orosz-ukrán háború, a két fél közti mielőbbi békekötés elérése, demográfiai kérdések, valamint a honvédség, az önkéntes tartalékosok megerősítése is szerepelt Novák Katalin magyar és Marcelo Rebelo de Sousa portugál köztársasági elnök csütörtöki lisszaboni megbeszélésének témái között.

Novák Katalin a portugál elnökkel együtt ítélte el a putyini agressziót
Novák Katalin köztársasági elnököt ünnepélyesen fogadja Marcelo Rebelo de Sousa portugál köztársasági elnök a lisszaboni elnöki rezidencia, a Belem-palota előtti Praca do Império téren
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalin a portugál elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett: ez az első állami látogatása, és a két ország, Portugália és Magyarország közötti kapcsolatot a barátság és a szövetségesség jellemzi. Hozzátette, hogy csütörtökön átvehette a legmagasabb, külföldieknek adható portugál állami kitüntetést, a Henrik Infáns Rend Nagylánc díjat, valamint meghívta Marcelo Rebelo de Sousa portugál köztársasági elnököt a Családbarát Elnökök Hálózatába is.

Elmondta, hogy a portugál elnökkel azonos álláspontot képviselnek a háborút illetően, mindketten elítélik a putyini agressziót, kiállnak Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett.

A cél a mielőbbi béke, a tűzszünet és a béketárgyalások elérése - mutatott rá. Felhívta a figyelmet a Kárpátalján élő 150 ezer fős magyar kisebbség helyzetére, jogaik csorbítására, amelyre minden alkalommal emlékezteti tárgyalópartnereit.

Elmondta, hogy a demográfiai válság egész Nyugat-Európát érinti, és Magyarországon mintegy 10 éve dolgoznak azon, hogy csökkentsék a népességfogyást.

A jövőben a portugál és a magyar szakemberek megoszthatják majd egymással tapasztalataikat - mondta, hozzátéve: meghívja a portugál elnököt a Családbarát Elnökök Hálózatába, valamint a szeptemberi demográfiai csúcsra Budapestre. Emlékeztetett arra is, hogy jövőre ünnepeljük a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulóját, s ebből az alkalomból is látogatásra invitálja a portugál köztársasági elnököt.

Harmadik témaként említette a honvédség kérdését.

Novák Katalin elmondta, hogy Portugáliában 200 ezer önkéntes tartalékos van, amely példaértékű Magyarország számára. Hozzátette: Magyarországon toborzó kampány indult az önkéntes tartalékosok számának növelése, a honvédség megerősítése érdekében.

Kérdésre válaszolva elmondta: a Bukaresti Kilencek varsói csúcstalálkozója legnagyobb jelentőségének az nevezhető, hogy a részvevő országok megmutathatták egységüket és szövetségüket, s ebből fakadó erejüket, és megerősítették a szövetség területének minden milliméterét megvédik. A köztársasági elnök elmondta azt is, hogy magyar eredmény az, hogy a találkozó záródokumentuma utal a békére és a NATO védelmi szövetségi jellegére.

Marcelo Rebelo de Sousa kiemelte, hogy Portugália és Magyarország több ponton kapcsolódik egymáshoz, ilyen a NATO, az ENSZ és az Európai Unió, valamint az Arraiolos-csoport.

Emlékeztetett, hogy utóbbit egy portugál elnök hívta életre, s októberben ünneplik fennállásának 20. évfordulóját.

Marcelo Rebelo de Sousa a beszélgetés témái közül kiemelte az orosz-ukrán háborút, ehhez kapcsolódva a kárpátaljai magyarok helyzetét, a demográfiai és gazdasági kérdéseket. Kiemelte, hogy a jövőbe tekintő, szociálisan igazságos Európára van szükség.

Novák Katalin csütörtökön találkozott Mariana Vieira da Silva miniszterelnök-helyettessel, majd megtekinti Szenes Árpád kiállítását a Vieira da Silva Múzeumban. Pénteken Augusto Santos Silva házelnökkel találkozik, majd Lisszabon Városi Tanácsának tagjai előtt mond beszédet, s átveszi Carlos Moedas lisszaboni főpolgármestertől Lisszabon város kulcsát.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink