Külföld

Iskolabuszprogram Erdélyben

Erdély harmincegy szórványtelepülésén indítja el a következő tanévtől iskolabuszprogramját a Rákóczi Szövetség. Az akcióra a magyar kormány támogatásával és az Iskolaalapítvánnyal együttműködve kerül sor.

Iskolabuszprogram Erdélyben
Apró magyar falu valahol Erdélyben (képünk illusztráció)
Fotó: MH-archív/Csudai Sándor

Az egész Európára jellemző demográfiai fogyás a Kárpát-medencei magyarságot is különösen érinti, a csökkenő gyereklétszám miatt a határon túli nemzettestvéreink számára nehézséget okoz az anyanyelvű oktatási intézmények fenntartása, az ehhez való hozzáférés – hangsúlyozta szerdán Kolozsváron Panyi Miklós. A Miniszterelnökség stratégiai államtitkára annak kapcsán nyilatkozott, hogy a Rákóczi Szövetség Erdély harmincegy szórványtelepülésén indítja el a következő tanévtől iskolabuszprogramját.

Egy ilyen hálózat fenntartása segíti az anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférést – húzta alá Panyi Miklós.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke az eseményen arról beszélt, a program keretében jelenleg tizenegy erdélyi megyében mintegy félezer diákot szállítanak több mint száz településről harmincnégy általános iskolába. Abban bíznak, hogy ott legalább akkora sikert arat a lehetőség, mint a Felvidéken, ahol így harminc százalékkal nőtt az első osztályba beíratott fiatalok száma.

Az akcióra a magyar kormány támogatásával és az Iskolaalapítvánnyal együttműködve kerül sor.

Kapcsolódó írásaink