Külföld

Vucic: Szerbia kamikaze drónokat vásárol

A szerb hadsereg és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád

Úgynevezett kamikaze (önmegsemmisítő) drónokat vásárol Szerbia az Egyesült Arab Emírségektől – jelentette be Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök az Abu-Dzabiban rendezett nemzetközi fegyverkiállításon.

Vucic: Szerbia kamikaze drónokat vásárol
Vucic rámutatott, hogy a világon mindenki fegyverkezik, így Szerbiának is fel kell készülnie
Fotó: AFP/Andrej Isakovic

A szerb elnök sajtótájékoztatóját élőben közvetítette a szerbiai közszolgálati televízió.

Aleksandar Vucic közölte: az önmegsemmisítő, pilóta nélküli harci repülőeszközök vásárlásáról a következő 48 órában megkötik a szerződést.

Rámutatott, hogy a világon mindenki fegyverkezik, így Szerbiának is fel kell készülnie. Hozzátette, hogy reményei szerint a szerb hadsereg már a következő öt-hat hónapban szerb gyártmányú önmegsemmisítő drónokkal is rendelkezik majd. Aleksandar Vucic korábban úgy nyilatkozott: a szerb hadsereg és a fegyveripar fejlesztésébe az év végéig további 700 millió eurót fektet Belgrád.

„Akinek nincs erős hadserege, azt megtámadják” – húzta alá.

Amellett pedig, hogy a saját hadseregét és hadiiparát erősíti, Szerbia a tervek szerint francia harci repülőgépeket is beszerez majd. Aleksandar Vucic közölte: a francia Dassault Aviation SA Rafale repülőgépek beszerzése további hárommilliárd eurós kiadást jelenthet, a tárgyalások azonban még folynak a gyártóval.

A szerb hadsereg korszerűsítése az utóbbi években jelentős mértékben Oroszországtól függött, Belgrád harckocsikat, páncélos járműveket, helikoptereket és harci repülőgépeket kapott, illetve vásárolt Moszkvától.

Elemzők szerint Szerbia – az egyetlen európai ország, amely nem csatlakozott az Oroszország elleni uniós szankciókhoz, noha elítélte az Ukrajna elleni orosz háborút – a más országoktól vásárolt fegyverek és harci eszközök beszerzésével is jelzi távolodását Moszkvától.

Kapcsolódó írásaink