Külföld

Spanyolországban felvirágozhat a zoofília és a bestialitás

Volt, aki azt mondta, hogy az állatokkal sokkal könnyebb és egyszerűbb kapcsolatot létesíteni

Egy állatjóléti és büntető törvénykönyvi módosítás érdekes kiskaput hagy az embereknek. A javaslat szövege ugyanis elvileg lehetőséget adhat arra, hogy valaki az állatokon élje ki a szexuális vágyait, feltéve, ha nem okoz kárt az állatnak – írta a V4NA.

Spanyolországban felvirágozhat a zoofília és a bestialitás
Iván Espinosa de los Monteros, a konzervatív Vox párt képviselője erősen bírálta az új törvényeket.
Fotó: NurPhoto/NurPhoto via AFP/Álex Cámara

Spanyolország ismét egy törvényhozói döntés miatt hangos. A parlamenti alsóház nemrég ugyanis megszavazta az állatjóléti törvény egyik módosítását és a büntető törvénykönyv egyes pontjait, a szöveget pedig rendkívül megosztó pontokban változtatták meg.

Eddig a spanyol jogban a zoofília abszolút tilalma vonatkozott a háziasított, a tenyésztett és a vadon élő állatokra. A zoofília az ember állatok iránt érzett nemi vonzalma. Az ember és állat közötti tényleges nemi érintkezést pedig bestialitásnak vagy szodómiának nevezik.

Az törvénymódosításnak hála elhárultak a jogi akadályok a zoofília és a bestialitás elől is, az új szöveg szerint ugyanis

„aki törvényesen szabályozott tevékenységen kívül, bármilyen eszközzel vagy eljárással, ideértve a szexuális jellegű cselekményeket is, olyan gerinces állatnak okoz sérülést, amely az egészségének helyreállítása érdekében állatorvosi kezelést igényel, háromtól tizennyolc hónapig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel és az állatokkal kapcsolatos foglalkozás, kereskedelem vagy vállalkozás gyakorlásától, valamint az állattartástól egytől öt évig terjedő különleges eltiltással büntetendő”.

Az új törvény értelmében tehát nem minősülnek bűncselekménynek az állatokkal végzett olyan szexuális cselekmények, amelyek után nincs szükség állatorvosi beavatkozásra.

Ez csak az egyik vitatott pontja annak a törvénynek, amely például börtönbüntetéssel sújtaná, ha valaki például megöl egy rágcsálót, amely beszökik a lakásába. Iván Espinosa de los Monteros, a konzervatív Vox párt képviselője a szavazást követően rámutatott arra, hogy a Spanyolországban ma érvényes törvény egyértelműen kimondja, hogy a szexuális együttléthez két fél önkéntes beleegyezése szükséges. Ezzel kapcsolatban a jobboldali politikus felette a kérdést a baloldali politikustársainak:

„Szeretném tudni, hogy a Podemos párt tagjai gondoltak-e arra, hogy hogyan lehet megszerezni a tyúkok, szamarak vagy más állatok beleegyezését, akikkel szexuális kapcsolatot szeretnének létesíteni?”

Objektum doboz

Az új törvényt, hogy hatályba léphessen, még jóvá kell hagynia a szenátusnak. Egyes konzervatívok abban reménykednek, hogy a szenátorok ennek megfelelően módosítják a törvényt. Ez azonban nem valószínű, mivel a felsőházban (akárcsak az alsóházban) a baloldali-szeparatista koalíció rendelkezik a mandátumok többségével.

Nem is kell messze menni Spanyolországból ahhoz, hogy egy másik európai országot találjunk, ahol hasonló intézkedéseket követelnek.

Németországban néhány hónapja komoly utcai tüntetést tartottak bestialisták, akik azt követelték, hogy a legalizálják az állatokhoz való szexuális vonzalmat és nemi érintkezést.

Objektum doboz

Volt, aki azt mondta, hogy az állatokkal sokkal könnyebb és egyszerűbb kapcsolatot létesíteni, mint az emberekkel, ezért vonult utcára. Vannak olyan országok, ahol komplett turizmust csináltak a zoofíliából és a bestialitásból.

Európa-szerte nagy visszhangot váltott ki a spanyol törvénymódosítási javaslat. Többek között Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter is élesen bírálta a spanyol baloldali törekvéseket.

A baloldaliság a 21. század pestise. A spanyolok megengedték, hogy a gyerekek kérésre nemet váltsanak. Most legalizálják a zoofíliát. A baloldali vírus nálunk is kering

– fogalmazott a Twitteren megosztott bejegyzésében a tárcavezető.

Objektum doboz

Zbigniew Ziobro arra utalt, hogy a baloldali kormánytöbbség egy másik radikális javaslatot is elfogadott a madridi parlamentben. Az új törvények megkönnyítették a transzgender emberek nemváltását, az abortuszhoz való hozzáférést, miközben bevezették a menstruációs szabadság lehetőségét is.

Spanyolországban eddig a felnőtt emberek részletes orvosi jelentések és bizonyított hormonkezelések nyomán kérhettek nemváltást. A 18 év alattiaknak ez még összetettebb, bírói felügyelet alatt zajló eljárást jelentett.

Az új törvény azonban liberalizálta az eljárást. A 16 év fölötti kiskorúak már szülői hozzájárulás és orvosi ellenőrzés nélkül kérhetnek nemváltást.

A 14 és 16 év közötti kiskorúak szülők vagy más törvényes képviselő kíséretében igényelhetik a nemük megváltoztatását. Sőt, még a 12 és 14 közötti gyerekek is kérhetik a nemváltást, ehhez viszont bírói hozzájárulás lesz szükséges.

Kapcsolódó írásaink