Külföld

Rossz helyre zuhant le Észak-Korea ballisztikus rakétája

A rakéta a becslések szerint összesen 900 kilométert tett meg, és a maximális magassága elérte az 5700 kilométert

Egyelőre nem tudni, hogy Észak-Korea szándékosan a japánok kizárólagos gazdasági övezetét célozta-e meg a tengeren, vagy puszta véletlen az egész – írta meg a liner.hu.

Rossz helyre zuhant le Észak-Korea ballisztikus rakétája
Észak-Korea újabb ballisztikus rakétát lőtt a tenger felé
Fotó: infostart.hu

A dél-koreai tisztviselők beszámolója szerint a jelek arra utalnak, hogy japán övezetben zuhant le a szombaton kilőtt rakéta, ami csak súlyosbítja a helyzetet. Japán megerősítette, egy ICBM-osztályú ballisztikus rakétáról van szó, amit kelet felé lőttek ki – írta meg a liner.hu.

Észak-Korea egy nagy hatótávolságú interkontinentális rakétával tüzelt, amit egyre több alkalommal tesztelnek az országban. A rakéta a becslések szerint összesen 900 kilométert tett meg, és a maximális magassága elérte az 5700 kilométert.

Fumio Kishida japán miniszterelnök azt mondta, a rakéta a jelek szerint Japán kizárólagos gazdasági övezetén belül esett a tengerbe, Hokkaidótól nyugatra. Japán szerint ez egy újabb provokáció a nemzetközi közösség egészével szemben, ami ellen tiltakozásukat fejezik ki.

Egyelőre nem érkezett jelentés arról, hogy hajók vagy repülőgépek rongálódtak volna meg. Dél-Korea szerint a rakétát a phenjani nemzetközi repülőtér mellől indíthatták, ahol Észak-Korea a közelmúltban több hasonló tesztet is végrehajtott.

Észak-Koreától ez egy válasz lehet a következő hétre tervezett hadgyakorlatra az USA és Dél-Korea között. A szerdára tervezett gyakorlaton olyan lehetséges forgatókönyveket fognak tesztelni, mintha Észak-Korea atomfegyvert vetne be, és azt vizsgálják, hogyan lehet erre a helyzetre azonnal reagálni, illetve válságkezelési terveket dolgoznak ki – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink