Külföld

Megérkezett a kínai válaszlépés a kémballon kilövésére

Itt vannak a kínai szankciók

Kína korábban csak fenyegetőzött azzal, hogy nem hagyják válasz nélkül a történteket, mostanra azonban a döntés is megszületett az ügyben – írta meg a liner.hu.

Megérkezett a kínai válaszlépés a kémballon kilövésére
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Noel CELIS

Peking ugyanis szankciókat jelentett be két amerikai hadiipari vállalattal szemben, az érintett vállalatok pedig okkal kerültek a célkeresztbe. A Lockheed Martin és a Raytheon Missiles and Defense is szerepet játszott a kémballon lelövésében – írta meg a liner.hu.

Nem sokkal azt követően, hogy Joe Biden amerikai elnök utasította a hadsereget az állítólagos kínai kémballon lelövésére, Peking jelezte, hogy a lépés nem marad következmények nélkül, most pedig már azt is tudni lehet, milyen szankciókkal készültek.

CNN írása alapján ugyanis Kína közölte, hogy a két vállalat esetében a Kínába irányuló fegyverimportot, exportot és a befektetéseket is megtiltották, továbbá az érintett cégek vezetőit is tiltólistára tették, vagyis az ázsiai országba sem belépni, sem pedig ott munkát vállalni nem tudnak.

Bár Kína nem ismerte el, hogy összefüggés lenne a dolgok között, de azért érdemes megemlíteni, hogy a ballon kilövéséhez a Lockheed által gyártott F22 Raptort és a Raytheon által gyártott AIM-9X Sidewinder rakétát használták.

Kína egyébként továbbra is tagadja, hogy kémballont küldtek volna az Egyesült Államok területére, ám ettől függetlenül az USA hat kínai vállalatot is feketelistára tett – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom