Külföld

Az EP az oroszországi politikai foglyok szabadon bocsátását követelte

Oroszországnak szabadon kell engednie a demokráciáért küzdő összes politikai fogvatartottat, köztük Alekszej Navalnijt, az Európai Parlament (EP) Szaharov-díjával kitüntetett orosz ellenzéki politikust – jelentette ki az uniós parlament strasbourgi plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában csütörtökön.

Az EP az oroszországi politikai foglyok szabadon bocsátását követelte
A testület szerint az EU-nak és a nemzetközi közösségnek világos stratégiára van szüksége ahhoz, hogy támogassa mind Ukrajna, mind az oroszországi demokrácia győzelmét ( Képünk illusztráció)
Fotó: MH

A 497 igen szavazattal, 17 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP képviselői hangsúlyozták, a politikai foglyok szabadon bocsátásáig, a fogva tartási körülményeknek meg kell felelniük Oroszország nemzetközi kötelezettségeinek.

Kiemelték, Navalnijnak különösen nagy szüksége van orvosokra és arra, hogy ügyvédjeivel, valamint a családtagjaival kapcsolatot tarthasson.

Az EP-képviselők hangsúlyozták, az EU-nak és a nemzetközi közösségnek világos stratégiára van szüksége ahhoz, hogy támogassa mind Ukrajna, mind az oroszországi demokrácia győzelmét, ami – véleményük szerint – Alekszej Navalnij és társainak győzelmét is jelentené. Sürgették továbbá az uniós tagállamokat, hogy nyújtsanak segítséget az orosz emberi jogvédőknek, a demokráciát pártoló aktivistáknak és a független újságíróknak Oroszországban és más országokban egyaránt.

Kijelentették továbbá, hogy bíróság elé kell állítani Vlagyimir Putyin orosz elnököt a saját lakossága ellen elkövetett bűncselekmények miatt. Felszólították továbbá az Európai Unió Tanácsát, hogy fogadjon el korlátozó intézkedéseket azokkal szemben, akik felelősek az ukrajnai háborút ellenző orosz tüntetők önkényes büntetőeljárás alá vonásáért és kínzásáért.

Kapcsolódó írásaink

Meghalt egy orosz üzletember Washingtonban

ĀA Putyin elnökkel kritikus Dan Rapoportot a főváros egy lakóháza előtt a járdára zuhanva találták meg, a kórházba szállítás után nem sokkal halottnak nyilvánították