Külföld

Fehér Ház: Bahmut orosz bevétele sem lenne stratégiai hatással a háború menetére

Amerikai értékelés szerint az orosz haderő komoly előrehaladást ért el a Bahmut városért folyó csatában Ukrajna keleti részén az utóbbi 24-48 órában – közölte a washingtoni Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora kedden egy sajtóbeszélgetésen.

Fehér Ház: Bahmut orosz bevétele sem lenne stratégiai hatással a háború menetére
A Fehér Ház szerint Bahmut orosz bevétele sem lenne stratégiai hatással a háború menetére
Fotó: AFP

John Kirby elmondta, hogy szorosan figyelemmel követik az eseményeket. Megismételte azt az amerikai véleményt, miszerint Bahmut elesése nem gyakorolna stratégiai hatást a teljes háború menetére, de még a kelet-ukrajnai harci cselekményekre nézve sem.

Hozzátette, hogy az amerikai értékelés szerint személyes gazdasági érdekek miatt lehet annyira fontos az orosz műveleteket műveletet irányító Jevgenyij Prigozsin számára a város és térségének elfoglalása. A Wagner biztonsági magáncég alapítóját az ott elhelyezkedő só- és gipszbányák érdekelhetik – fűzte hozzá.

Az ukrán hadsereg dönt arról, hogy milyen jellegű műveleteket hajt végre, és ezeket milyen intenzitással és erőforrásokkal hajtja végre – jegyezte meg az elnöki hivatal illetékese. Megismételte, hogy Washington addig támogatja Ukrajnát, amíg arra szükség van, amit tettekkel is bizonyít. Ezt mutatja az amerikai készletekből Ukrajnának átadott eszközök mennyisége és az, hogy a háború kezdete óta már 31 elnöki döntés született ilyen intézkedésről – hívta fel a figyelmet John Kirby, hozzátéve, hogy ezen a héten az ukrajnai összekötőcsoport brüsszeli ülésén az amerikai védelmi miniszter a katonai támogatások felgyorsításáról is tárgyal.

Kapcsolódó írásaink