Külföld

Kínai külügyminisztérium: Tavaly több mint tízszer sértették meg a kínai légteret amerikai léggömbök

John Kirby: Nincsenek Kína felett repülő léggömbjeink!

A kínai külügyminisztérium szerint az Egyesült Államok tavaly több mint tíz alkalommal küldött léggömböket az ország légterébe, ezt Washington tagadja.

Kínai külügyminisztérium: Tavaly több mint tízszer sértették meg a kínai légteret amerikai léggömbök
A kínai állami média jelentése szerint a hét végén azonosítatlan repülő tárgyat észleltek az ország keleti partjánál
Fotó: AFP/KANAME MUTO/YOMIURI/THE YOMIURI SHIMBUN

A két ország között február 4. óta feszültté vált a viszony, amikor az amerikai légtérben lelőttek egy feltételezett kínai megfigyelő léggömböt. Az elmúlt napokban több azonosítatlan repülő tárgyat is lelőttek az Egyesült Államok légterében.

„Nem szokatlan, hogy az Egyesült Államok törvénytelenül behatol más országok légkörébe” – jelentette ki hétfőn Pekingben tartott heti sajtótájékoztatóján Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője.

Hozzátette: tavaly több mint tíz alkalommal hatoltak be amerikai léggömbök a kínai légtérbe a kínai hatóságok engedélye nélkül.

„Az első dolog, amit az amerikai félnek tennie kell, hogy tiszta lappal indul, önvizsgálatot tart ahelyett, hogy Kínát rágalmazná és vádolná” – idézte a BBC a kínai szóvivőt.

Vang Ven-pin szerint Peking „felelősen és szakszerűen” válaszolt a légtérsértésekre.

A kínai állami média jelentése szerint a hét végén azonosítatlan repülő tárgyat észleltek az ország keleti partjánál. Az Egyesült Államok cáfolta, hogy megfigyelő léggömböket küldött volna Kína fölé, Adrienne Watson, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője „hamisnak” nevezte a Twitteren a kínai állítást.

„Kínának valóban van nagy magasságban üzemeltetett megfigyelőléggömb-programja, amely a Népi Felszabadító Hadsereggel áll kapcsolatban, és arra használják, hogy megsértsék az Egyesült Államok és öt kontinens több mint negyven állama szuverenitását” – szögezte le Adrienne Watson a Reuters brit hírügynökség által idézett közleményben.

Korábban az MSNBC amerikai hírcsatornának John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági koordinátora egy interjúban kijelentette:

„Ez egyáltalán nem igaz. Nincsenek Kína felett repülő léggömbjeink.”

Vasárnap Washington utasítást adott egy pilóta nélküli, „négyszögletes szerkezet” lelövésére Michigan államban, a kanadai határ közelében. Vadászgépek február 10-én Alaszka, 11-én pedig Kanada északi része felett lőttek le kisebb azonosítatlan tárgyakat.
A kínai külügyi szóvivő közölte, hogy nem volt tudomása ezekről a tárgyakról.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom