Külföld

Megbukott a migránssimogató brüsszeli politika

Változás látható Európa migrációs politikájában – vélik a szakértők a pénteken befejeződött EU-csúcs után. Néhány éve még kirekesztőnek számított az a politikus, aki a határok védelmét sürgette, most azonban maga az Európai Bizottság elnöke is kimondta, hogy pontosan erre van szükség.

Megbukott a migránssimogató brüsszeli politika
Szeméttengerben múlatják napjaikat az illegális migránsok – végre Brüsszelben is belátták, szükség van a határok védelmére (képünk illusztráció)
Fotó: MH-archív/Hegedüs Róbert

A magyar–szerb határnál idén már tízezernél is több bevándorlóval szemben kellett intézkedniük a hatóságoknak, és ez a szám napról napra nő – tudósított legfrissebb anyagában a Híradó.hu. Mint a portálon olvasható, a helyzet szemmel láthatóan is egyre romlik.

Emlékeztetnek, hogy a csütörtökön kezdődött uniós csúcs egyik kiemelt témája a migráció volt.

„A nyomás nő, Európa jövője a határok védelmén múlik” – mondta akkor Orbán Viktor egy internetes videóban a találkozót követően. A kormányfő úgy fogalmazott: szembe kellett nézni a helyzettel, és világosan ki kellett mondani, hogy Európa nagy veszélyben van, így sürgősen cselekedni kell.

Azzal, hogy a külső határokat meg kell erősíteni, ma már az uniós vezetők többsége is egyetért. Még az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is belátta ennek szükségességét, s úgy fogalmazott, „meg fogjuk erősíteni a külső határainkat, hogy megakadályozzuk az illegális migrációt”. Hozzátette, hordozható és helyhez kötött infrastruktúrával látják el a hatóságokat autóktól a kamerákig, őrtornyoktól az elektromos megfigyelőrendszerekig.

Magyarán arról beszélt, hogy kerítést kell telepíteni az unió külső határaira.

A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója az M1-en a hír kapcsán arról beszélt, fordulat állt be Brüsszel politikájában. Kiszelly Zoltán úgy látja, erre valószínűleg jó okuk van a vezetőknek, hiszen jövőre EP-választások lesznek.

Tehát röviden, amit látunk most Brüsszelben, szerintem az nem szól másról, mint hogy rájöttek: ha továbbra is a nyitott kapuk politikáját folytatják, senki sem fog rájuk szavazni ’24-ben – tette hozzá a politológus.

Kapcsolódó írásaink