Külföld

A letartóztatott belga EP-képviselő banki trezorját is átkutatták a nyomozók

A szocialista politikus az ügy egyik kulcsszereplőjének, Pier Antonio Panzerinek a közeli munkatársa

Letartóztatták a brüsszeli korrupciós botrányban érintett Marc Tarabella szocialista EP-képviselőt – írta meg a Politico. A portál úgy tudja: az üggyel összefüggésben a belga nyomozó hatóság több helyen is razziát tartott a napokban – írta meg a hirado.hu.  

A letartóztatott belga EP-képviselő banki trezorját is átkutatták a nyomozók
Marc Tarabella
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

Átkutatták Tarabella trezorját egy liège-i bankban, valamint több irodát is abban a vallon városban, ahol a politikus még mindig polgármester. Az Európai Parlament múlt csütörtökön felfüggesztette Tarabella és képviselőtársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogát, így a rendőrség már kihallgathatja őket – írta meg a hirado.hu.

A belga rendőrség pénteken letartóztatta Marc Tarabella EP-képviselőt – közölte a Politico. A brüsszeli lap azt írja: a szocialista politikust azzal gyanúsítják, hogy részt vett az Európai Parlamentben kirobbant korrupciós botrányban.

A belga hatóságok még januárban kérelmezték Marc Tarabella mentelmi jogának felfüggesztését, ami február elején meg is történt, ugyanis a szocialista politikus nem másnak, mint a korrupciós ügy egyik kulcsszereplőjének, a szintén szocialista Pier Antonio Panzerinek a közeli munkatársa. Panzeri egyébként vallomásában azt állította: 140 ezer euró kenőpénzt fizetett Tarabellának.

A most letartóztatott baloldali Tarabella lakásában is tartottak már házkutatást.

A szocialista politikus tagadta érintettségét a korrupciós botrányban, viszont azt bevallotta, hogy 2020 februárjában részt vett egy nagy értékű utazáson, amit Katar fizetett.

Ezt az Európai Parlamentnek nem jelentette be, ügyvédje pedig megpróbálja úgy beállítani a kirándulást, mintha a szocialista Tarabella csak egy kongresszuson vett volna részt.

Az Origo azt írta: Marc Tarabella ellen a vád korrupció, bűnszervezetben való részvétel és pénzmosás lehet.

A brüsszeli korrupciós botrány december közepén robbant ki, miután letartóztatták az ügy főszereplőjét, Eva Kaili görög szocialista politikust, az EP alelnökét, mert a gyanú szerint több más parlamenti képviselővel és tanácsadóval együtt kenőpénzt fogadott el Katartól, illetve Marokkótól, cserébe pedig a nekik kedvező döntésekért lobbizott az Európai Parlamentben.

Eva Kailinál és a hozzá közel álló személyeknél összesen több mint másfél millió eurót, azaz hatszázmillió forintot találtak. Belga sajtóértesülések szerint a baloldali képviselőnek és családtagjainak panamai bankszámlái is voltak, amelyen katari és marokkói utalásokból húszmillió eurót, vagyis nyolcmilliárd forintot gyűjtöttek össze.

A brüsszeli súlyos korrupciós botrányban a hírek szerint legalább hatvan uniós politikus lehet érintett, többségük szocialista vagy néppárti – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink