Külföld

Elon Musk: A legtöbben nem érzékelik a III. világháború veszélyét

Az orosz–ukrán háború könyörtelen eszkalációja a világ biztonságát veszélyezteti

Elon Musk techmilliárdos arra figyelmeztetett, hogy a legtöbben nem érzékelik a III. világháború veszélyét, azonban az ukrajnai konfliktus egyre inkább eszkalálódik – írta meg a Hirado.hu.

Elon Musk: A legtöbben nem érzékelik a III. világháború veszélyét
Elon Musk idén áprilisban írt alá a szerződést arról, hogy 44 milliárd dollárért megvásárolja a San Franciscó-i székhelyű médiavállalatot
Fotó: Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP/Muhammed Selim Korkutata

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár hétfőn tartott beszédében fejezte ki félelmét, ugyanis szerinte az emberiség tágra nyílt szemekkel egy kiterjedtebb háború felé menetel – írta meg a Hirado.hu.

„Nem lehetne, hogy ne csináljuk meg a harmadik világháborút?” – kommentálta az ENSZ-főtitkár felszólalását Luke Rudkowski újságíró, akinek Twitter-bejegyzésére Elon Musk azt írta: „A legtöbben nem veszik észre a veszélyt.”

Objektum doboz

Annak ellenére, hogy Musk a SpaceX Starlink műholdas internetrendszerét biztosította az ukrán kormány számára, a háború elhúzódásának támogatói számos alkalommal támadták Muskot, amiért a békére szólított fel – emlékeztetett a Summit News hírportál.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója a múlt héten bizonyítékok nélkül továbbá azt állította, hogy Musk korlátozza az Ukrajna-barát Twitter-fiókok elérhetőségét annak érdekében, hogy az orosz propaganda terjesztését elősegítse.

Elon Musk már korábban is tett az ukrán válsággal kapcsolatos kijelentéseket, amelyben arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz–ukrán háború könyörtelen eszkalációja a világ biztonságát veszélyezteti.

A hírportál kiemelte, januárban Annalena Baerbock német külügyminiszter megdöbbenést keltett, miután kijelentette, „háborút vívunk Oroszország ellen”. Zoran Milanovic horvát elnök pedig őrültségnek nevezte a külügyminiszter állítását, és több szerencsét kívánt Németországnak, jelezvén, hogy a konfliktusnak remélhetőleg sikeresebb kimenetele lesz, mint 70 évvel ezelőtt.

Donald Trump korábbi amerikai elnök tegnapi videóüzenetében Joe Biden jelenlegi elnök évértékelőjére reagálva hangsúlyozta, a harmadik világháború küszöbén állunk – olvasható a portálon.

Az exelnök egy korábban közzétett kampányvideójában pedig arról beszélt, hogy „ha én lennék az elnök, az orosz–ukrán háború soha nem történt volna meg, (…) soha az életben”.

„De még most is, ha én lennék az elnök, 24 órán belül képes lennék tárgyalni ennek a szörnyű és gyorsan eszkalálódó háborúnak a befejezéséről” – tette hozzá Trump.

Kapcsolódó írásaink