Külföld

Több száz gazda vonult traktorokkal Párizsba egy betiltott növényvédőszer miatt

A gazdák szerint a szabályozással veszélybe sodorják az unión belül legnagyobb agrárhatalomnak számító francia mezőgazdaságot

Több száz francia gazda vonult traktorokkal Párizs utcáira szerda reggel, hogy a növényvédőszer-korlátozások és más környezetvédelmi előírások ellen tiltakozzon.    

Több száz gazda vonult traktorokkal Párizsba egy betiltott növényvédőszer miatt
Több száz gazda vonult traktorokkal Párizsba egy betiltott növényvédőszer miatt
Fotó: BERTRAND GUAY / AFP

A demonstrációban résztvevő gazdák „Macron felszámolja a mezőgazdaságot" és „Mentsétek meg a gazdákat!" feliratú transzparensekkel vonultak a francia főváros utcáira. A tüntetés a francia mezőgazdasági minisztérium közelében, az Invalidusok Házánál ér véget a tervek szerint.

A demonstrációra az után került sor, hogy az Európai Unió bírósága januárban megsemmisítette azt a francia szabályozást, amely lehetővé tette tiltott rovarirtószerek használatát a cukorrépatermelő gazdák számára, hogy megvédjék termésüket.

Sok gazda most az ültetvények további csökkenésétől, a cukorgyárak bezárásától és megélhetési forrásainak elvesztésétől tart.

A gazdák szerint a szabályozással veszélybe sodorják az unión belül legnagyobb agrárhatalomnak számító francia mezőgazdaságot.

„Az ismételt tilalmak és a kormány tétlensége egyes ágazatokban halálra ítéli a termelést" – olvasható a legnagyobb francia mezőgazdasági szakszervezet (FNSEA), a cukorrépa szakszervezet (CGB) és a fiatal gazdák (JA) csoportjának közös levelében.

A szakszervezetek legalább 500 traktort és 2000 termelőt várnak a Párizs környéki tüntetésekre, de pontos adattal egyelőre nem tudnak szolgálni – mondta el a CGB szóvivője.

A szakszervezetek képviselői a délelőtt folyamán Marc Fesneau francia mezőgazdasági miniszterrel találkoznak.

Környezetvédelmi aktivisták ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a betiltott növényvédőszerek súlyos károkat okoznak a földben és az állatvilágban.
 

Kapcsolódó írásaink