Külföld

Teljesíthetetlen zöldátállás

Vitatott zöldpolitikája nehezítheti Ursula von der Leyen újraválasztását

Brüsszel lassan kampányüzemmódba kapcsol, hiszen Ursula von der Leyen ötéves hivatali ideje a 2024-es európai parlamenti választásokkal lejár. De vajon esélyes-e egy újabb elnökségre az Európai Bizottság élén von der Leyen, egyre gyakrabban inkább diktátum-szerűnek emlegetett zöldprogramjaival – tette fel a kérdést a hirado.hu.

Teljesíthetetlen zöldátállás
Ursula von der Leyen
Fotó: AFP/John Thys

Európa számára ez a Holdra szállás pillanata – így jellemezte a tervezett Európai Zöldmegállapodást mandátuma kezdetén Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, aki pozícióját „a katasztrofális éghajlatváltozás megállításának” kívánta szentelni – emlékeztet a Politico cikke alapján a hirado.hu, rámutatva:

Ursula von der Leyen ötéves hivatali ideje a 2024-es európai választásokkal ér véget, így Brüsszel kampányüzemmódba kapcsolt.

Von der Leyen megválasztása óta mintha egy emberöltő telt volna el: pandémia, háború, infláció következett, majd egy nagyszabású amerikai terv, éppen a zöldbefektetők elcsábítására – vázolta a brüsszeli lap.

Az Európai Zöldmegállapodást teljesíthetetlennek nevezte a magyar Nemzeti Agrárkamara is, rámutatva: annak céljai olyan súlyos terheket rónának az agrár- és élelmiszergazdaság szereplőire, hogy közülük sokan felhagynának tevékenységükkel.

Ha az Európai Bizottság elnöke nekivág a második ciklusnak, a sikeres megmérettetés két feltétele: Németország támogatása és az EU 27 tagállami vezetőjének jóváhagyása. Ezen kívül igen hasznos lenne számára saját páneurópai politikai pártja, az Európai Néppárt (EPP) támogatása, jelöltként indítása.

Csakhogy a kormánykoalíciós megállapodás értelmében éppen a Zöldek választhatnák ki Németország következő biztosát. A német néppárti delegáció pedig nemrég szembesítette a Bizottság elnökét azzal, hogy túl messzire és túl gyorsan tör előre a „zöldmenetrend”.

Von der Leyen tehát próbálja megtalálni az egyensúlyt, megőrizve zöldelkötelezettségét anélkül, hogy túlságosan vállalkozásellenesnek tűnne –írja a Politico. A lap tudósítóját az iparpárti lobbi emberei igyekeztek biztosítani: a bizottsági elnök nagyobb figyelmet fordít ezentúl a vállalkozások és az ipar igényeire, mint „a zöldeszmékre alapozott, fejvesztett rohanásra” – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink