Külföld

Fideszes EP-képviselők: Rendkívül lassú a helyreállítási pénzek kifizetése

Két év alatt a rendelkezésre álló 338 milliárd eurós támogatási keretből csak 95 milliárdot fizettek ki a tagállamoknak

A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós források esetében komoly késedelem tapasztalható a kifizetések terén – jelentett ki Győri Enikő és Deli Andor, a Fidesz európai parlamenti képviselői az MTI-hez eljuttatatott közleményükben kedden.

Fideszes EP-képviselők: Rendkívül lassú a helyreállítási pénzek kifizetése
Győri Enikő: Magyarország teljesíti vállalásait, most Brüsszelen a sor, hogy tartsa magát a megállapodáshoz (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Az EP-képviselők emlékeztettek, hogy az Európai Parlament költségvetési, valamint gazdasági és pénzügyi bizottságai a helyreállítási alap végrehajtásának állásáról kérdezték az Európai Bizottság illetékes biztosait.

Győri Enikő az ülést követően üdvözölte, hogy Valdis Dombrovskis, valamint Paolo Gentiloni uniós biztosok egybehangzóan állították, hogy a vállalt mérföldkövek teljesítése esetén megkezdődhet a források kifizetése. Egyúttal azt is elmondták, hogy az uniós bizottság nem tervez újabb feltételeket támasztani – tájékoztatott. Az EP-képviselő reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság tartani fogja a szavát.

„Magyarország teljesíti vállalásait, most Brüsszelen a sor, hogy tartsa magát a megállapodáshoz” – tette hozzá Győri Enikő.

Deli Andor a magyar helyreállítási tervvel kapcsolatban kiemelte: Magyarország keményen dolgozik az újabbnál újabb mérföldkövek eléréséért, és minden korábbi megállapodásban foglalt feltételt teljesíteni fog márciusig.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a helyreállítási pénzek visszatartása egyenlőtlen versenyfeltételeket teremtett a magyar vállalkozások és egyéb kedvezményezettek számára, ezért sürgette a brüsszeli testületet, hogy adjon világos menetrendet a források kifizetésére.

Deli Andor az orosz energiahordozóktól való függetlenedést szolgáló beruházásokat segítő, úgynevezett RepowerEU-források kapcsán kérte: az Európai Bizottság adjon biztosítékot arra, hogy gyorsított eljárásban bírálja majd el a magyar tervet, és nem fog újabb politikai feltételeket támasztani.

A fideszes EP-képviselők emlékeztettek: a helyreállítási és ellenálló képességet javító uniós eszköz létrehozása óta eltelt két év, de a rendelkezésre álló 338 milliárd eurós támogatási keretből csak 95 milliárdot fizettek ki a tagállamoknak.

A kölcsönök esetében ez még kevesebb: 47 milliárdot utaltak ki a lehetséges a 385 milliárd euróból. Tizenhat tagállam az előfinanszírozáson kívül még nem kapott semmilyen forrást, és még mindig van öt olyan tagállam, amely az előfinanszírozást sem kapta meg – tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink