Külföld

Soha nem volt napirenden az EU-tagországok csapatainak Ukrajnába küldése

Az európai országok katonái részt vesznek az ukrán fegyveres erők, elsősorban a nyugati harckocsik legénységének kiképzésében

Nem volt és nincs is napirenden csapatok küldése Ukrajnába az Európai Unióból – jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője egy lapinterjúban, számolt be hétfőn az rbc.ua hírportál alapján a karpatalja.info.

Soha nem volt napirenden az EU-tagországok csapatainak Ukrajnába küldése
Josep Borrell
Fotó: vg.hu

A jelentés szerint Borrell az El Pais című spanyol lapnak nyilatkozva elmondta, hogy az európai országok katonái részt vesznek az ukrán fegyveres erők, elsősorban a nyugati harckocsik legénységének kiképzésében – számolt be hétfőn az rbc.ua hírportál alapján a karpatalja.info.

„A tankokhoz kiképzett legénység szükséges. Az ő (az ukrán hadsereg katonái – a szerk.) kiképzésük az Európai Unió katonai missziója keretében már megkezdődött lengyelországi és németországi kiképzőtáborokban. Ez nem olyan, mint az autóvezetés megtanulása, hetekig tartó nagyon speciális képzést igényel” – hangsúlyozta az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Borrell ugyanebben az interjúban elmondta, hogy a modern vadászrepülőgépek esetleges Ukrajnába történő szállításának kérdése még nem szerepel az Európai Unió napirendjén, a helyzet azonban a jövőben változhat.

Kapcsolódó írásaink