Külföld

Zelenszkij menesztette védelmi miniszterét

Hivatalosan is távozik posztjáról Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter, akinek helyét Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerző szolgálat vezetője veszi át, tudatta az Unian hírügynökségre hivatkozva az Index.hu.

Zelenszkij menesztette védelmi miniszterét
Kirilo Budanov
Fotó: Wikipedia/President.gov.ua

Vasárnap este hivatalosan is leváltották posztjáról Olekszij Reznyikov ukrán védelmi minisztert, aki új beosztása szerint stratégiai iparágakért felelős miniszter lesz. Áthelyezésére a hadiipari együttműködés erősítése miatt volt szükség – írja az Unian.

A döntésről David Arakhamia, a Nép Szolgája frakció elnöke írt a Telegramon: „A háború változtatásokat diktál a személyzeti politikában. Az idők és a körülmények erősítést és átcsoportosítást igényelnek. Ez az, ami most zajlik, és a jövőben is zajlani fog. (...) Az ellenség offenzívára készül. Felkészülünk saját védelmünkre, és annak visszaszerzésére, ami a miénk” – tette hozzá David Arahamija.

Reznyikov utódja Kirilo Budanov vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerző szolgálat eddigi vezetője lesz. Az ukrán Belügyminisztérium irányítása Igor Klimenko feladata lesz, míg az Ukrán Biztonsági Szolgálat élére Vaszilij Maljuk kerül.

Olekszij Reznyikov, aki vasárnap még véderőminiszterként nyilatkozott, korábban azt mondta: amennyiben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy dönt, akkor távozik posztjáról. 

Az 56 éves Reznyikov 2021 novemberétől töltötte be a védelmi miniszteri tisztséget, és fontos szerepet játszott a nyugati katonai segélyek megszerzésében. A minap az ukrán elnöki hivatal honlapján megjelent egy petíció, amelyben Reznyikov menesztését követelték.

A kezdeményezés megfogalmazói egyebek mellett az ukrán védelmi minisztérium beszerzési botrányára is hivatkoztak, amely az utóbbi hetekben került nyilvánosságra.

Kapcsolódó írásaink