Külföld

Scholz: Putyin nem fenyegette meg Németországot

Oroszország „provokálatlan agressziója” indokolja a kollektív nyugati katonai beavatkozást a német kancellár szerint

Olaf Scholz kancellár azt állította, hogy konszenzus született Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel arról, hogy Kijev nem fog nyugati fegyvereket, köztük német Leopard harckocsikat használni orosz terület elleni támadásokhoz. A Nyugat azonban a Krímet és négy másik új orosz régiót továbbra is Ukrajna részének tekinti – írta meg az oroszhirek.hu.

Scholz: Putyin nem fenyegette meg Németországot
Olaf Scholz
Fotó: AFP/dpa/Kay Nietfeld

Scholz kancellár a Bild am Sonntag című lapnak szombat este adott interjújában ismét Moszkvát tette felelőssé mindenért, azzal érvelve, hogy Oroszország „provokálatlan agressziója” indokolja a kollektív nyugati katonai beavatkozást az „európai béke rendjének” védelmében.

Az interjúban a német vezető „homályos történelmi összehasonlításként” utasította el az aggodalmakat, hogy országa fegyvereit ismét orosz katonák ellen használják.

„Nem, Putyin nem fenyegetett meg engem vagy Németországot” – mondta Scholz az orosz vezetővel folytatott telefonbeszélgetésekkel kapcsolatban, amikor a riporter felhozta Boris Johnson volt brit miniszterelnök legutóbbi állításait. A Kreml kijelentette, hogy Johnson vagy szándékosan hazudott rakétafenyegetésről, vagy egyszerűen nem értette, miről beszélt Putyin.

Arra a kérdésre, hogy van-e valamiféle megállapodás Zelenszkij elnökkel arról, hogy a nyugati fegyvereket csak ukrán területen fogják bevetni, Scholz azt mondta, hogy erről „konszenzus van”. Arra nem tért ki, hogy van-e konszenzus abban, mely területek számítanak ukránnak.

Az interjút az MTI is szemlézte: az összefoglaló kiemeli, hogy „Oroszország ok nélkül rontott rá Ukrajnára, és egyedül viseli a felelősséget a háborúért”.

A távirati iroda összefoglalója szerint Scholz kiemelte: Oroszország az Ukrajna elleni háborúval szembeszegül az „európai békerenddel”, amit nem lehet tétlenül szemlélni, ezért Németország pénzügyi és humanitárius segítségnyújtással, valamint fegyverszállításokkal is támogatja védekezést.

Mindez nem veszélyezteti Németország biztonságát, hiszen a  fegyverszállításokat „gondosan mérlegeltük” és „szorosan összehangoltuk szövetségeseinkkel, elsősorban az Egyesült Államokkal”, ez a közös fellépés pedig „megakadályozza a háború eszkalálódását” - fejtette ki Olaf Scholz.
    Aláhúzta, hogy Vlagyimir Putyinnal telefonon folytatott megbeszélésein rendre „nagyon világosan” az orosz elnök tudomására hozza, hogy „Oroszország egyedül viseli a felelősséget a háborúért”.

Kapcsolódó írásaink