Külföld

Recep Tayyip Erdogan májusban elveszítheti a hatalmát

Szoros verseny lesz az elnöki posztért és a parlamenti székekért is

Törökországban a hivatalos inflációs ráta meghaladta az 57 százalékot. A gazdasági nehézségek közepette Recep Tayyip Erdogan elnök választásokat írt ki május 14-re. Szeretne a hatalomban maradni, de ehhez az kell, hogy a meghirdetett gazdasági programja, az állami beruházások ígérete kézzelfoghatóvá váljon a lakosság számára. A BBC vasárnapi cikke arról ír, hogy mind a vezető kormánypárt, mind az elnök számára kétesélyes a választások kimenetele. 

Recep Tayyip Erdogan májusban elveszítheti a hatalmát
Recep Tayyip Erdogan török elnök felvette a harcot az inflációval szemben
Fotó: AFP/Muhammed Abdullah Kurtar

Húsz év után is szeretne a hatalomban maradni Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki május 14-re választásokat hirdetett. A parlamenti és az elnökválasztást ugyanazon a napon tartják, és a közvélemény-kutatások szerint mindkettő nagyon szoros lesz.

Erdogan elnök a gazdaság élénkítésének reményében rekordméretű állami kiadásokat jelentett be. Többek közt jelentősen növelné az energia támogatását, megduplázná a minimálbéreket és nemcsak nyugdíjemelést ígért, de több mint kétmillió töröknek azonnali nyugdíjba vonulást is.

Egyes elemzők szerint az előrehozott választási dátum segíthet Erdogan elnöknek abban, hogy kamatoztathassa a most betervezett ösztönző intézkedéseket, ugyanakkor a Global Source Partners törökországi tanácsadója, Atilla Yesilada szerint az infláció túl hamar elégetheti a fizetésemeléseket.

„Hacsak nem lesz újabb bér- és nyugdíjkorrekció (...) a hála érzése, amelyet néhány szavazó jelenleg érez, gyorsan szertefoszlik” – mondta a gazdasági elemző a BBC-nek.

Erdogannak egyszer már bevált a választás előrehozatala: Törökországban legutóbb 2018-ban választottak új nemzetgyűlést és elnököt, pedig azt a választást eredetileg majdnem másfél évvel később, 2019 végén kellett volna megtartani. Akkor megnyerte az elnökválasztást, de pártja, az Igazság és Fejlődés (AKP) számottevő veszteségeket szenvedett a 2015-ös eredményükhöz képest.

Erdogan elnök legfőbb ellenzéke, a Hatos asztal néven ismert balközép és jobboldali pártok szövetsége szigorúbb monetáris politikát vezetne be, és visszaállítaná a központi bank függetlenségét. Elnökjelöltjüket valószínűleg február 13-án jelentik be.

Kapcsolódó írásaink