Külföld

Verekedésig fajult a parlamenti ülés + VIDEÓ

Felidézték a falunapi szokásokat

Miután Aleksandar Vučić ismertette a Koszovóról szóló jelentést a köztársasági parlamenti képviselők rendkívüli ülésén, megkezdődött a vita a Pristinával folytatott tárgyalásokról – írta a Pannon RTV.

Verekedésig fajult a parlamenti ülés + VIDEÓ
A képviselőcsoportok közötti Koszovóról szóló megbeszélések a kora délutáni órákban vitává fajultak
Fotó: Tanjug/Zoran Žestić

A napirendi pont a Pristinával folytatott párbeszédről szóló beszámoló, amely a 2022. szeptember 1-je és a 2023. január 15-e közötti időszakot öleli fel.

Az Igazság és Megbékélés Pártja támogatja a Koszovóról szóló jelentést. Ennek kapcsán Jahja Fehratovic szólalt fel. A parlamenti képviselő azt mondta, aligha szeretne valaki a szerb államfő helyében lenni ebben a helyzetben. Egyebek mellett ezért is támogatja a párt a szerintük az ország békéjéhez is hozzájáruló jelentést.

Jahja Fehratovic, az Igazság és Megbékélés Pártja köztársasági parlamenti képviselője kijelentette: 

„Le kell ülni a tárgyalóasztalhoz, újra meg kell tárgyalni valamit, most már jobban és okosabban és bölcsebben kell megbeszélni.”

A vitán az elsők között szólalt fel Radomir Lazovic is. A baloldali-zöldek képviselője arra kérte Vladimir Orlicot, a szerb képviselőház elnökét, hogy függesszék fel az ülést mindaddig, amíg az úgynevezett francia–német javaslatot nem látják és nem ismerik meg részletesen a parlamenti képviselőcsoportok.

Nincs problémám mindazokkal, akik látni akarják a tervet. Azonban ezt nincs jogom megmutatni – így reagált Vučić Lazovic szavaira. Emellett felszólította az ellenzéket, hogy a támogatás helyett egységre van szükség a jelenlegi helyzetben.

Aleksandar Vučić, Szerbia államfője kijelentette: 

„Nem a támogatásért jöttem, nincs szükségem támogatásra, ha teljesen őszinte akarok lenni, sokkal inkább Szerbiának van szüksége egységre egy bizonyos kérdésben, mert tudtam, hogy ez lehetetlen. Tényleg azt hiszi, hogy az ön támogatásáért jöttem, hogy olyan naiv voltam, hogy azt hittem, egy olyan jelentésre fog szavazni, amelyben nem talál semmi rosszat?”

Az ellenzéki pártok képviselői a bekiabálások után félbeszakították Aleksandar Vucic beszédét.
Az ellenzéki pártok képviselői a bekiabálások után félbeszakították Aleksandar Vučić beszédét
Fotó: Tanjug/Zoran Žestić

A képviselőcsoportok közötti Koszovóról szóló megbeszélések a kora délutáni órákban vitává fajultak, majd elkezdődött a kiabálás és a dulakodás. Az incidens akkor történt, amikor az ellenzéki pártok képviselői a bekiabálások után félbeszakították Aleksandar Vučić beszédét.

A dulakodás 01:51-től látható:

Objektum doboz

A Koszovóról szóló rendkívüli parlamenti ülés folytatódik.

A rendkívüli ülés napirendjén a Pristinával folytatott párbeszédéről szóló jelentés van, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik. A parlament előtt a témáról Aleksandar Vučić államfő számolt be, aki azt mondta, az a cél, hogy nyílt beszélgetés alakuljon ki a legnehezebb ügyekről, amelyekkel szembesülünk, és nem az, hogy a felelősséget egymásra hárítsák.

Kapcsolódó írásaink