Külföld

Deutsch Tamás: Elfogadhatatlan, hogy az unió cenzúrázási lehetőséget kapjon a tagállamok választási kampánya során

A Fidesz elutasítja a demokrácia érvényesülését korlátozó uniós bizottsági javaslatot

Elfogadhatatlan, hogy az európai uniós intézmények beleszólási, cenzúrázási, betiltási lehetőséget kapjanak bármely tagállam választási kampányába – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője Brüsszelben, magyar újságíróknak nyilatkozva, csütörtökön.

Deutsch Tamás: Elfogadhatatlan, hogy az unió cenzúrázási lehetőséget kapjon a tagállamok választási kampánya során
Deutsch Tamás: A brüsszeli korrupció lassan minden uniós intézményt érint
Fotó: MH

Az Európai Parlament csütörtökön, brüsszeli plenáris ülésén szavaz az Európai Bizottságnak a politikai reklámtevékenység átláthatóságáról szóló javaslatáról. Az EP-képviselők szigorítani kívánják a javaslatot, és azt kívánják elérni, hogy például könnyebben lehessen információhoz jutni arról, ki a hirdetés szponzora, és mennyit fizettek a hirdetésért, mi a célközönség meghatározásának menete, és hogy a hirdetés mely választásokhoz köthető.

A vonatkozó uniós jogszabály a választásokat és népszavazásokat közvetlenül megelőző időszakokra vonatkozóan is további szabályokat állapítana meg.

Deutsch Tamás a politikai reklámtevékenység átláthatóságáról szóló javaslattal kapcsolatban azt mondta: miközben a brüsszeli korrupció lassan minden uniós intézményt érint, az ügy részleteinek feltárása, a szükséges következtetések levonása helyett a brüsszeli bürokraták olyan jogszabályt akarnak áterőltetni, amely betiltaná a választási kampányok során azt, hogy a brüsszeli korrupcióról beszélni lehessen.

Szavai szerint Brüsszel minden tagállamban, minden választási kampány során cenzúrázhatná, hogy ki és miről beszélhet a politikai reklámtevékenység során. Deutsch Tamás elfogadhatatlannak nevezte, hogy az uniós intézmények beleszólhassanak abba, hogy egy tagállam választási kampányában kik vehetnek részt, a kampány során miről és hogyan lehet beszélni. Mindez tagállami hatáskör – hívta fel a figyelmet.

„A szabadságjogokat, a demokrácia érvényesülését korlátozó uniós bizottsági javaslatot elutasítjuk, az EP csütörtöki szavazásán a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja nemmel fog szavazni” – tette hozzá az EP-képviselő.

Kapcsolódó írásaink