Külföld

A haiti elnökgyilkosság négy újabb fontos gyanúsítottját állítják bíróság elé az Egyesült Államokban

Az elnökgyilkosság káoszba taszította a már amúgy is súlyos problémákkal küzdő karibi országot

Átadták az Egyesült Államoknak, ahol akár már szerdán a vádlottak padjára ültethetik Jovenel Moise haiti köztársasági elnök meggyilkolásának négy főbb gyanúsítottját, miután a karibi országban megakadt a bírósági eljárás a helyi bírákat ért halálos fenyegetések következtében. Amerikai őrizetben így jelenleg már hét, az elnökgyilkosságban való részvétellel megvádolt személy várja pere tárgyalását Danyiil Kvjat közölték amerikai tisztségviselők kedden.

A haiti elnökgyilkosság négy újabb fontos gyanúsítottját állítják bíróság elé az Egyesült Államokban
2021. július. 25-én Saint-Martin haiti közössége felvonult, hogy igazságot követeljen Jovanel Moise haiti elnök meggyilkolása után
Fotó: AFP/Hans Lucas/Fanny Fontan

Jovanel Moise-t 2021. július 7-én ölték meg fegyveresek a fővároshoz, Port-au-Prince-hez közeli rezidenciáján. Az elnökgyilkosság káoszba taszította a már amúgy is súlyos problémákkal küzdő karibi országot, ahol a bandák közötti, egyre fokozódó erőszak ezreket tett földönfutóvá, és visszavetette a gazdaságot.

A négy, kedd óta amerikai őrizetben lévő vádlott egyike a gyilkossági ügy kulcsszereplőjeként emlegetett, ismerősei szerint azonban a valódi – továbbra sem azonosított – felbujtók által megtévesztett Christian Emmanuel Sanon. Az üzletemberként megbukott idős lelkész, orvos mellett a gyilkosság után elsőként letartóztatottak közé tartozó, haiti–amerikai kettős állampolgárságú James Solages és Joseph Vincent, valamint az ügy 20 kolumbiai vádlottjának egyike, Germán Rivera García is az Egyesült Államokban áll bíróság elé.

A vádirat szerint Rivera volt annak az egykori katonákból álló kolumbiai fegyveres csoportnak a vezetője, amelyet az eredeti tervek szerint feltehetően azért bérelték fel az összeesküvés résztvevői, hogy őrizetbe vegyék és repülővel ismeretlen helyre szállítsák Moise elnököt, valamint megvédjék Sanont, akit Haiti új vezetőjének képzeltek el. A terv azonban meghiúsult, mivel a fegyvereseknek nem sikerült sem repülőgépet, sem elegendő fegyvert beszerezniük az akcióhoz.

A többi, már korábban amerikai őrizetbe került vádlott Rodolphe Jaar haiti üzletember és korábbi amerikai kormányzati informátor, Mario Antonio Palacios volt kolumbiai katona és John Joel Joseph volt haiti szenátor. Mindhármukat tavaly januárban tartóztatták le, miután elmenekültek Haitiról. A hét vádlott tárgyalására Florida államban, a miami szövetségi bíróságon kerül sor. Az ügy többtucatnyi további vádlottját továbbra is Haitin tartják fogva.

A karibi országban jelenleg azért vesztegel a bírósági eljárás, mert az ügy lefolytatásával megbízott, immár ötödik bíró elődeit halálos fenyegetések érték, ezért elbocsátották őket, vagy személyes okokra hivatkozva lemondtak. Egyikük az AP hírügynökségnek elmondta, családja kérésének tett eleget, mivel féltették az életét. Egy másik bíró azután mondott le, hogy asszisztense tisztázatlan körülmények között elhalálozott.

A haiti rendőrség szerint az elnökgyilkosság több magas rangú gyanúsítottja továbbra is szökésben van. Köztük a legfelsőbb bírósági egyik volt tagja, aki az összeesküvők újabb terve szerint – Sanon helyett – átvette volna a hatalmat Moise-tól, valamint Joseph Badio, az összeesküvés feltételezett vezetője is, aki elbocsájtásáig a haiti igazságügyi minisztérium és a kormány korrupcióellenes egységének munkatársa volt.

Kapcsolódó írásaink