Külföld

Tízszeresére nőtt a hamis bombafenyegetések száma Oroszországban

Csaknem tízszeresen meghaladták tavaly az előző öt év átlagát a hamis bombafenyegetések címen regisztrált bűncselekmények száma Oroszországban – derül ki az orosz legfőbb ügyészség statisztikai, információs és elemző portálján kedden közölt adatokból.

Tízszeresére nőtt a hamis bombafenyegetések száma Oroszországban
Az orosz Nemzeti Gárda (Roszgvargyija) katonái járőröznek a Vörös téren a Szent Bazil-székesegyház előtt Moszkva központjában
Fotó: AFPAlexander Nemenov

Amíg az ilyen bűncselekmények – az orosz büntető törvénykönyv 207. cikke szerint a „terrorcselekményről való tudatosan hamis bejelentések” –  száma 2020-ban még csak 2404, 2021-ben pedig 3018 volt, addig tavaly már 23 247-re emelkedett – írja az RBK című gazdasági szaklap.

A hamis bombafenyegetések száma az orosz régiók közül az Ukrajnával határos Kurszk megyében ugrott meg leginkább, ahol tavaly 475 ilyen bűncselekmény történt, szemben az egy évvel korábbi 21-gyel. Pszkov megyében 2022-ben 269 esetet regisztráltak, 2021-ben pedig csak nyolcat.

Az orosz legfőbb ügyészség összesítése szerint 2022-ben tíz büntetőügyből átlagosan nyolcat vádlottak hiányában felfüggesztettek. A büntető törvénykönyv értelmében hamis bombafenyegetésért tíz évig terjedő börtönbüntetés szabható ki.

A fenyegetések többsége az RBK szerint az ukrajnai konfliktussal áll kapcsolatban, zömük Ukrajnából érkezik. A lap informátora, a bűnüldöző szervek egy meg nem nevezett munkatársa rámutatott, hogy a műszaki eszközök lehetővé teszik annak a régiónak az azonosítását, ahonnan a hívás érkezett. A forrás szerint az üzenetek rendszerint hamis hívószámról és IP-címről futnak be.

Kapcsolódó írásaink