Külföld

Cáfolja a Kreml Johnsont, aki szerint Putyin rakétacsapással fenyegette meg Angliát

Putyin arra hívta fel a figyelmet, hogy a NATO nem hajlandó megfelelően reagálni Oroszország jogos aggodalmaira

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő cáfolta Boris Johnson volt brit miniszterelnök azon állítását, miszerint Vlagyimir Putyin rakétacsapással fenyegette volna meg őt – írja az oroszhírek.hu. 

Cáfolja a Kreml Johnsont, aki szerint Putyin rakétacsapással fenyegette meg Angliát
Az orosz elnök 36 órás fegyverszünetre adott parancsot
Fotó: AFP/Szputnyik/Mikhail Klimentyev

Johnson a BBC ma sugárzott dokumentumfilmjében ismertette a Putyinnal folytatott telefonbeszélgetést, amelyre nem sokkal az ukrajnai orosz „különleges művelet" előtt került sor. A bukott egykori miniszterelnök elmondása szerint figyelmeztette az orosz vezetőt, hogy a Nyugat szankciói következnek, ha katonai akcióba kezd Ukrajnában. Johnson állítása szerint Putyin rakétacsapással fenyegette meg.

„Nem, amit Johnson úr mondott, az nem igaz, vagyis inkább hazugság. Továbbá, azt mondom, hogy ez vagy szándékos hazugság, és akkor gondolom, az a kérdés, hogy milyen céllal döntött így, vagy tudattalanul tette, és valójában nem értette, hogy Putyin elnök úr miről beszélt vele. Akkor ez egy kicsit kellemetlenné válik elnökünk tárgyalópartnerei számára” – kommentálta Peszkov a volt miniszterelnök kijelentését.

Hozzátette, hogy tudja, miről beszélt Putyin Johnsonnal.

„Tudom, miről beszéltek azon a beszélgetésen, és még egyszer hivatalosan megismétlem: ez hazugság. nem fenyegetőzött rakétacsapásokkal. Az Oroszország biztonságát érintő kihívásokról szólva Putyin elnök megjegyezte, hogy ha Ukrajna csatlakozna a NATO-hoz, akkor a NATO vagy az Egyesült Államok rakétáinak esetleges telepítése a határaink közelében azt jelentené, hogy bármely rakéta percek alatt elérné Moszkvát” – magyarázta a szóvivő.

Hozzátette, hogy ha a film további része Johnsonnal ugyanebben a szellemben zajlik, akkor nem érdemes rá időt pazarolni.

Az orosz és a brit vezető közötti telefonbeszélgetésre 2022. február 2-án került sor. A két fél véleményt cserélt a belső ukrán válságról és az Oroszország által követelt biztonsági garanciákról.

Putyin különösen arra hívta fel a figyelmet, hogy a NATO nem hajlandó megfelelően reagálni Oroszország jogos aggodalmaira, valamint arra, hogy Kijev folyamatosan szabotálja a minszki megállapodásokat.

Kapcsolódó írásaink