Külföld

Párizs: sem Franciaország, sem partnerei nem állnak háborúban Oroszországgal

A fegyverszállítás a jogos önvédelmet folytató Ukrajnának nem jelenti a hadbalépést

Sem Franciaország, sem a harckocsikat szállító  partnerei nem állnak háborúban Oroszországgal – közölte csütörtökön a francia külügyminisztérium szóvivője.

Párizs: sem Franciaország, sem partnerei nem állnak háborúban Oroszországgal
Anne-Claire Legendre
Fotó: GETTY IMAGES VIA AFP/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/Theo Wargo

Anne-Claire Legendre sajtótájékoztatóján Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azon csütörtöki kijelentésére reagált, miszerint „Az Egyesült Államok és a kollektív Nyugat országai egyre inkább részeseivé válnak az ukrajnai konfliktusnak azzal, hogy úgy döntöttek, harckocsikkal támogatják Kijevet.”

„A Kreml állításával szemben a fegyverszállítás a jogos önvédelmet folytató Ukrajnának nem jelenti azt, hogy mi is hadba léptünk volna” – szögezte le a francia külügyi szóvivő.

Németország szerdán jelentette be, hogy egy századnyi, vagyis 14 darab Leopard 2 A6 típusú harckocsit ad át Ukrajnának. Nem sokkal később Norvégia és Lengyelország is közölte, hogy Leopardokat ad Kijevnek.

Joe Biden amerikai elnök szintén szerdán közölte, hogy az Egyesült Államok 31 darab Abrams típusú harckocsit küld Ukrajnának. „Ez nem jelenti Oroszország offenzív fenyegetését. A harckocsik szállítása kapcsolódik ahhoz, hogy „a világ országai elszánták magukat, hogy az Egyesült Államok vezetésével segítenek Ukrajnának megvédeni szuverenitását és területi épségét” – szögezte le az amerikai elnök.

Kapcsolódó írásaink