Külföld

Lengyelországban megnyitották az Ukrajnának szánt energetikai eszközök logisztikai központját

Morawiecki: A tankok azért vannak, hogy a szabadság, a szuverenitás védelmében harcoljanak

Ukrajnának szánt energetikai eszközök, köztük áramfejlesztők átrakodására szánt logisztikai központot nyitott meg csütörtökön a kelet-lengyelországi Komorowo településen Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő és Janez Lenarcic, az Európai Unió (EU) válságkezelésért felelős biztosa.

Lengyelországban megnyitották az Ukrajnának szánt energetikai eszközök logisztikai központját
Mateusz Morawieczki: Lengyelország a háború kezdetétől fogva humanitárius segélyekkel és fegyverszállításokkal támogatta Ukrajnát
Fotó: AFP

Az EU közreműködésével létrehozott komorowói központban az uniós tagállamokból érkező energiatakarékos izzókat és egyéb energetikai eszközöket tárolnak majd, mielőbb Ukrajnába szállítanák őket.

Lenarcic a központban rendezett sajtóértekezleten felidézte: az Európai Unió Ukrajnának eddig 80 ezer tonna humanitárius segélyt küldött, melynek 80 százaléka lengyel területen haladt át.

Elmondta: a Lengyelországgal kötött megállapodások értelmében mintegy 1000 áramfejlesztőt küldenek Ukrajnába. Eddig már 1400 ilyen berendezést adtak át az uniós polgári védelmi mechanizmus keretében. Az ukrajnai háború kitörése után létesített más lengyelországi humanitárius logisztikai központok közül az uniós biztos a délkelet-lengyelországi Rzeszów repülőtere szomszédságában működő, ukrajnai pácienseket befogadó tranzitközpontot emelte ki, ahonnan mintegy 1800 kimenekített ukrán beteget szállítottak gyógykezelésre 20 más uniós országba.

Morawiecki emlékeztetett: Lengyelország a háború kezdetétől fogva humanitárius segélyekkel és fegyverszállításokkal támogatta Ukrajnát.

„Idézzük fel a háború első napjait, amikor a világ államainak többsége arra próbálta rábeszélni Ukrajnát, hogy menekítse ki Kijevből a kormányát” – mondta el Morawiecki, majd folytatta: ha ez a forgatókönyv sikerült volna Moszkvának, ma az orosz hadsereg az egész – az ukrán mellett fehérorosz és orosz szakaszból álló – keleti lengyel határ mentén jelen lenne, mivel Fehéroroszország „lényegében Oroszország protektorátusa”.

Hogy ez nem történt meg, Ukrajna hősies védelmének köszönhető, amelyet az egész világ kell, hogy támogasson – hangsúlyozta Morawiecki.

Utalva az előző napi német döntésre, melynek értelmében Berlin korszerű Leopard harckocsikat küld Ukrajnának, és más államoknak is engedélyezi ezek átadását, Morawiecki kijelentette: a tankok nem azért vannak, hogy „díszszemléken vonuljanak fel”, hanem azért gyártják őket, hogy „a szabadság, a szuverenitás védelmében harcoljanak”. Közölte: csütörtök reggel óta több ország miniszterelnökével egyeztetett a Leopardokat átadó államok minél szélesebb koalíciója létrehozásának érdekében.

A sajtókonferencián szintén felszólaló Vaszil Zvarics varsói ukrán nagykövet elmondta: az orosz támadók már a kulcsfontosságú ukrán infrastruktúra csaknem 50 százalékát megsemmisítették.

Kapcsolódó írásaink