Külföld

Koprodukció készül

Román–magyar konzorcium alakítja át a marosvásárhelyi Színház teret

Román és magyar cég alkotta konzorcium nyerte szerdán a marosvásárhelyi Színház téren épülő innovációs központ és mélygarázs tervpályázatát – közölte Soós Zoltán polgármester.

Koprodukció készül
Marosvásárhelyi Nemzeti Színház
Fotó: Wikipedia

A Marosvásárhely belvárosában, a színház mögötti téren épülő innovációs központ és mélygarázs együttes tervére pályázatot írt ki az önkormányzat, a nyertest szerdán hirdették ki.

Az első helyezett a romániai Multinvest Proiectare S.R.L. és a budapesti Céh Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság alkotta konzorcium lett – közölte Facebook-oldalán Soós Zoltán.

A nyertes tervet hat ajánlat közül választotta ki a neves építészek és urbanisztikai szakemberek alkotta zsűri. A győztes 15 ezer eurós pénzjutalmat is kapott.
Az Agerpres román hírügynökség szerint a zsűri elnöke, Serban Tiganas kolozsvári építész hangsúlyozta: azokat a megoldásokat értékelték, melyek nemcsak új épületet, hanem kívül és belül is vonzó közösségi teret álmodtak Marosvásárhely belvárosába.

Soós Zoltán rámutatott: a pályázat célja az volt, hogy értékes gyalogos- és zöldövezetekkel tegyék élvezhetőbbé a belvárost, miközben a parkolási gondokat is enyhítik. Rámutatott: történelmi léptékkel nézve ez lesz Marosvásárhely központjának harmadik legnagyobb átalakítása.

Az első Bernády György polgármesterségéhez köthető, amikor elkészült a városközpont első jelentős parkosítása és beépítése – mondta. A második az 1970-es évekre tehető, amikor modernista alapokon tervezték újra a Színház teret. A teátrum mögötti központ és mélygarázs terve ebbe illeszkedik.
A nyertes terv megvalósítása jövő év első felében kezdődhet.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom