Külföld

Így halhatott meg az ukrán belügyminiszter

Úgy tűnik, a helikopter elsősorban a pilóta hibája miatt zuhant le

Kiszivárogtak a sajtónak a január 18-án egy óvodára zuhant helikopter ügyében indított vizsgálat eredményei – írta meg a Privatbankar.hu.

Így halhatott meg az ukrán belügyminiszter
A helikopter egy óvodára zuhant, hatalmas tüzet okozva
Fotó: Facebook

Pontosan egy hete zuhant le Kijev külvárosában a többek közt Gyenisz Monasztirszkij ukrán belügyminisztert és első helyettesét, Jevhen Jenint, valamint Jurij Lubkovics államtitkárt szállító helikopter – emlékeztetett a Privatbankar.hu. A tragédiát még szörnyűbbé tette, hogy az Eurocopter EC225 Super Puma típusú gép egy óvodára zuhant, ahol hatalmas tűz tört ki. Összesen 14-en haltak meg, köztük egy gyermek, illetve a helikopter összes utasa, 25-en pedig megsérültek.

Miután Volodomir Zelenszkij ukrán elnök néhány nappal később nagyszabású, korrupcióellenes intézkedéseket jelentett be, amelyek nyomán már több magas rangú tisztviselő mondott le vagy került lapátra, olyan összeesküvés-elméletek is felszínre kerültek, hogy valamilyen leszámolás is állhatott a helikopter lezuhanása mögött – írták.

Az ukrán sajtóban tegnap megjelentek az első, állítólag a még zajló vizsgálat dokumentumaira alapozott információk a tragédia okairól.

Ezek alapján úgy tűnik, a helikopter elsősorban a pilóta hibája miatt zuhant le, azonban számos tényező hozzájárult a borzalmas végkifejlethez – olvasható a portálon.

A gép egy esetleges orosz rakétatámadástól tartva, biztonsági okokból nagyon alacsonyan repült, miközben a ködös idő miatt korlátozottak voltak a látási viszonyok. A helikopter navigációs rendszere nem működött megfelelően az orosz repülőgépek, rakéták és drónok rendszereit zavarni hivatott ukrán elektronikus zavarótevékenység miatt.

Megjegyezték, a Brovari felett átvezető útvonalat szintén biztonsági okokból választották, azonban a Kijev külvárosának számító település magas épületein az áramszünetek miatt nem égtek a jelzőfények. A pilóta így nem vette észre, hogy egy sokemeletes lakóház felé közeledik, amikor pedig végül meglátta mi a helyzet, már nem volt esélye elkerülni a tragédiát. Ugyan a lakóháztól még el tudta kormányozni a helikoptert, az irányíthatatlanul zuhant rá a lakóház melletti óvodára.

Kapcsolódó írásaink