Külföld

Engednek a csehek

Enyhítette a szlovák határ őrzését a cseh kormány

Enyhítette, de tíz nappal meghosszabbította a szlovák határ őrzését szerdán a cseh kormány – jelentette be Petr Fiala cseh kormányfő a kabinet ülése utáni sajtótájékoztatón.

Engednek a csehek
Szlovák rendőrök munkában egy közúti ellenőrzésen
Fotó: AFP/Joe Kalmar

„Visszavonjuk a katonákat és vámosokat, csak a rendőrök maradnak. Ők is csak szúrópróbaszerű ellenőrzéseket fognak végezni február 4-ig” – mondta újságíróknak a cseh kormányfő. Megjegyezte: ez újabb lépés ahhoz, hogy a cseh–szlovák határon megszüntethessék a rendkívüli helyzetet.
„Bízom abban, hogy rövidesen semmiféle ellenőrzésre nem lesz szükség” – egészítette ki a kormányfő nyilatkozatát Vít Rakusan belügyminiszter.

A cseh kormány szeptember végén vezette be az ellenőrzéseket a szlovák határon, hogy megfékezze az illegális migrációt. Rakusan szerint akkoriban naponta több száz, elsősorban szíriai állampolgár próbált meg a szlovák oldalról bejutni Csehországba, hogy onnan továbbmehessen Nyugat-Európába. „Ma ez a szám tíz körül mozog” – tette hozzá a miniszter.

A szlovák kormány többször is élesen bírálta Prága lépését, de a csehek kitartottak döntésük mellett. A két kormányfő találkozóján novemberben Prágában abban azonban egyetértés volt, hogy a problémát elsősorban a külső schengeni határok őrizetének megerősítésével kellene megoldani. Rakusan azt mondta, hogy a mostani cseh lépésekről már tájékoztatták Pozsonyt.

A cseh belügyminisztérium közlése szerint a hatóságok a nem egészen négy hónap alatt mintegy hárommillió határátlépő közül 9567 illegális migránst szűrtek ki, és 141 embert vettek őrizetbe, akiket embercsempészettel vádolnak.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom