Külföld

Lassú az igazságszolgáltatás Szlovákiában

Súlyos euróezrekbe fáj a teszetoszaság

Sokat ostorozzuk idehaza a magyar igazságszolgáltatás lassúságát. Öröm az ürömben, hogy nem kapkodják el az ítélethozatalokat északi szomszédunknál sem.

Lassú az igazságszolgáltatás Szlovákiában
Vélhetően Jusztícia is unja a sok hercehurcát (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Szlovákia lassú igazságszolgáltatási rendszere súlyos áldozatokat követel, a bírósági késedelmek évente több százezer euróba kerülnek – írta meg kedden az Új Szó. Mint felidézik, 2022-ben az Alkotmánybíróság (Ab) több mint egymillió euró (négyszázmillió forint) értékben ítélt meg kártérítést a panasztevőknek.

Északi szomszédunknál sem ritkaság, hogy az emberek több éven át járnak a taláros testületek színe elé. Ha az érintettek szerint ezek nem intézkednek kellő módon, jogorvoslatért lehet folyamodni a legfőbb testülethez. Az Ab perenként és az esetek súlyosságától függően ezer és kétezer euró közötti kártérítéseket állapíthat meg.

Az Ab 2022-ben 383 ítéletben mondta ki az indokolatlan késedelem nélküli tárgyaláshoz való alapvető jog és a meghatározott időn belüli tárgyaláshoz való jog megsértését. E körből 342 esetben összesen 1 047 550 euró (négyszázhúszmillió forint) összegű pénzügyi kártérítést ítélt meg a panasztevőknek.

Kapcsolódó írásaink