Külföld

Két új erőművet építenének a Dunán a bolgárok és a románok

A szakértők szerint már az is nagy lépés lenne Románia számára, ha a meglévő erőműveket modernizálnák

Bolgár források szerint két dunai vízerőmű megépítésére vonatkozó memorandum aláírására készül a bukaresti és a szófiai kormány. A működésbe helyezés határideje maximum hat év.

Két új erőművet építenének a Dunán a bolgárok és a románok
A vaskapui erőmű
Fotó: Wikipedia

Az évtized vége előtt két új dunai vízerőművet akar megépíteni és üzembe helyezni Románia és Bulgária – írta meg a Magyar Nemzet. Az egyik, 840 MW beépített kapacitású erőművet a folyam Drobeta-Turnu Severin és Nikopol közti szakaszán tervezik, a másik, nagyságrendileg hasonló kapacitású erőmű helyszíne a Calarasi és Szilisztra közötti folyamszakasz volna.

A Maszol.ro hírportál által megszólaltatott Borbély Károly, a vízerőműveket működtető román állami vállalat, a Hidroelectrica felügyelőbizottsági tagja szerint „sok víz lefolyik még a Dunán, amíg két új vízerőművünk lesz rajta”. A két, hasonló kaliberű beruházás megvalósítása ugyanis már csak a szigorú környezetvédelmi előírások miatt is roppant körülményes.

Elmondásából kiderült, hogy a Hidroelectrica számára már az is jelentős eredmény lenne, ha sikerülne felújítani és fejleszteni a már meglévő erőműveket. A vidrarui vízerőmű például korszerűsítésre szorul, ki is írtak rá egy pályázatot. A zászlóshajó egyébként továbbra is a Románia villanyáram-termelésének körülbelül 15 százalékát biztosító, vaskapui vízerőmű.

Kapcsolódó írásaink