Külföld

A svéd kormányfő is elítélte a Korán-égetést, kifejezte együttérzését a muszlimokkal

„A szólás szabadsága a demokrácia egyik alappillére. De ami törvényes, az nem feltétlenül helyénvaló. Óriási tiszteletlenség elégetni olyan könyveket, amelyek sokak számára szentek.” – írta

A stockholmi külügyminisztérium után Ulf Kristersson svéd miniszterelnök is elítélte vasárnap, hogy egy iszlamofób párt vezetője Koránt égetett egy előző napi fővárosi tüntetésen, és kifejezte együttérzését a muszlimokkal.

A svéd kormányfő is elítélte a Korán-égetést, kifejezte együttérzését a muszlimokkal
A svéd kormányfő is elítélte a Korán-égetést, kifejezte együttérzését a muszlimokkal (képünk illusztráció)
Fotó: Pesti Srácok

„A szólás szabadsága a demokrácia egyik alappillére. De ami törvényes, az nem feltétlenül helyénvaló. Óriási tiszteletlenség elégetni olyan könyveket, amelyek sokak számára szentek. Együttérzésemet fejezem ki minden muszlimnak, akit sért, ami Stockholmban történt” – írta a Twitteren vasárnapra virradóan.

Rasmus Paludan, a Kemény Vonal nevű dán radikális jobboldali párt vezetője égette el a Korán egy példányát egy Ankara-ellenes tüntetésen. Ez tovább növelte a két ország közötti feszültséget, miközben Svédországnak szüksége van a török jóváhagyáshoz NATO-csatlakozásához. A török védelmi miniszter már szombat reggel – az estére bejelentett, újabb svédországi tüntetések engedélyezése miatt – lemondta svéd hivatali partnere január 27-re tervezett ankarai látogatását. A Korán-égetés után pedig a török külügyminisztérium azt  közölte: „A lehető leghatározottabban elítéljük a szent könyvünk elleni aljas támadást. (...) Teljességgel elfogadhatatlan a szólásszabadság jegyében történt engedélyezése ennek az iszlámellenes támadásnak, amely muszlimokat vesz célba, és sérti a szent értékeinket.”

Az „iszlamofób provokációkat” visszataszítónak nevezve elhatárolódott a történtektől külön a svéd külügyminiszter is.

„Svédországban messzemenően tiszteletben tartjuk a kifejezési szabadságot, de ez nem jelenti azt, hogy a svéd kormány vagy én magam támogatnám a tüntetésen kifejtett nézeteket” – írta Twitter-üzenetében Tobias Billström.

Számos más muszlim ország és muszlim országok nemzetközi szervezetei is kifejezték felháborodásukat a Korán-égetés miatt. Az isztambuli svéd konzulátus előtt ellentüntetés volt szombaton, amelyen svéd zászlót égettek, és felszólították Ankarát, hogy azonnal szakítsa meg minden kapcsolatát Svédországgal.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom