Külföld

Rejtélyes búvárokat mentettek ki Lengyelországban egy stratégiai fontosságú helyen

Gyanús magyarázatot tudott csak adni három, a viharos Balti-tengerből kimentett búvár Lengyelországban arra, hogy mégis mi a fenét kerestek éjnek évadján a fagyos vízben, ahonnan a parti őrségnek kellett kimenteni őket – írta a CBS News alapján a 444.hu.

Rejtélyes búvárokat mentettek ki Lengyelországban egy stratégiai fontosságú helyen
A búvárok elromlott csónakja
Fotó: Lengyel Tengeri Kutató-Mentőszolgálat

A búvárokat a gdanski olajkikötő, a Naftoport mellett mentették ki a vízből egy olyan terület közelében, ahová a cseppfolyósított gáz fogadására szolgáló terminál építését tervezik.

A búvárok, akik közül csak egy tudta egy spanyol útlevéllel igazolni magát, a többieknél semmilyen irat nem volt, azt állították, hogy ők csak borostyánkő után kutattak. Ez elég gyanús magyarázat, több okból is: a környék ugyan gazdag borostyánkőben, de az apró, mézsárga kavicsokat talán egyszerűbb lett volna nappal, nyugodt tengeren keresni. Ők viszont éjjel, a viharos tengeren próbálkoztak. Hajnali kettőkor mentették ki őket a kétfokos vízből, magas dagály idején, miközben a tengert viharos szél korbácsolta. „A tengeri kutató-mentőszolgálatnál töltött tizenkét évem alatt még sosem tapasztaltam ilyet. Elég természetellenes dolog ilyen körülmények között búvárkodni” – nyilatkozta a CBS-nek Rafal Goeck, a mentőszolgálat, a SAR szóvivője.

A búvárok ráadásul egy víz alatti robogót is használtak, ami borostyánkővadászatnál inkább ellenjavalt. Ennek hajócsavarja ugyanis éppenséggel felkavarja a tenger alján a homokot, minimálisra csökkentve a látótávolságot.

A búvárok felszerelé. A víz alatti robogó alkalmatlan borostyánkő  kereséséhez
A búvárok felszerelése. A víz alatti robogó alkalmatlan borostyánkő kereséséhez
Fotó: Lengyel Tengeri Kutató-Mentőszolgálat

A SAR-t éjjel riasztották a búvárok bajba jutott hajójához, egy élénk piros motorcsónakhoz, amelynek elromlott a motorja. Már az is elég gyanús körülmény, hogy a bajba jutott csónak személyzete azt állította, hogy már hat órája próbálták újraindítani a hajót, de arra nem volt magyarázatuk, hogy miért vártak ennyit a segélykéréssel.

Minden gyanús körülmények ellenére a rendőrök, akik azt ugyan megállapították, hogy a búvárok a szükséges engedélyek hiányában merültek kritikus infrastruktúra közelében hangoztatott céljukra alkalmatlan eszközökkel, és egy kivételével még csak igazolni se tudták magukat, nem kezdtek nyomozásba. Szabadon engedték a búvárokat, akik a sajtóhírek szerint azóta már el is hagyták Lengyelországot.

Hogy kik voltak, az rejtély. A telefonszámok, amelyeket megadtak a rendőröknek, vagy másokéi, vagy nem működnek. Most mindenesetre a rendőrség és a lengyel nemzetbiztonság is vizsgálatot kezdett, de a nyomozást vezető Központi Nyomozó Iroda nem kívánt válaszolni a CBS megkeresésére.

Kapcsolódó írásaink